Pētījums: Karijs nogalina vēža šūnas

Karija regulāra lietošana var palīdzēt cīņā pret barības vada vēzi, konstatējuši īru zinātnieki, kuru veiktais pētījums publicēts izdevumā British Journal Of Cancer. Izrādās, viena no karija sastāvdaļām satur ķimikāliju karkamīnu, kas vismaz laboratorijas apstākļos sekmīgi nogalina vēža šūnas.

Korkas Vēža izpētes centra speciāliste Šārona Makkenna un viņas kolēģi secinājuši, ka karkamīns iedarbojas ļoti ātri un sāk iznīcināt vēža šūnas jau 24 stundas pēc nokļūšanas tajās. Zinātnieki uzskata, ka šī ķimikālija raida šūnām signālus, kurus tās uztver kā rīkojumu izdarīt pašnāvību. "Zinātniekiem jau sen bija zināms, ka dabiskiem komponentiem ir potenciāls tikt galā ar slimām šūnām, un mums šķiet, ka karkamīnam varētu būt terapeitiska nozīme," Š. Makkennas sacīto citē BBC, piebilstot – 2007. gadā amerikāņu zinātnieki atklājuši, ka karkamīns arī stimulē imūnsistēmas šūnas Alcheimera slimības gadījumā.

Lielbritānijas vēža izpētes organizācijas direktors Leslijs Vokers atgādinājis, ka kopš pagājušā gada septiņdesmitajiem gadiem barības vada vēža gadījumu skaits pasaulē strauji palielinājies. Tas izskaidrojams gan ar cilvēku kaitīgajiem ēšanas ieradumiem, gan ar pārāk lielo alkohola patēriņu. Tiek lēsts, ka ik gadu barības vada vēzis pasaulē prasa vairāk nekā 500 000 cilvēku dzīvības. Turklāt tā ir visai letāla vēža forma – no visiem saslimušajiem mazāk nekā 31% cilvēku nodzīvo vairāk nekā piecus gadus, bet 12% mirst krietni agrāk.

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.