Rozentāle: Jaunās gripas vakcīnām jābūt pieejamām brīvajā tirgū

Šodien Eiropas Savienības (ES) Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju jautājumu ministru padomes sēdē Briselē veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) pauda pārliecību, ka jaunās gripas AH1N1 vakcīnām ir jābūt pieejamām brīvajā tirgū.

Kā informēja Veselības ministrijā (VM), ministre savā uzrunā uzsvēra nepieciešamību izvērtēt jaunās gripas vakcīnu piegādes mehānismu, lai nodrošinātu vienlaicīgu un sabalansētu vakcīnas pieejamību visās ES dalībvalstīs, arī tajās, kuras nevar atļauties vakcīnas pasūtīt un apmaksāt iepriekš.

Vakcīnu brīva pieejamība tirgū dos iespēju tiem pacientiem, kuri nepieder riska grupām, bet vēlas vakcinēties, to darīt, uzskata ministre. Valsts savukārt var lemt par pilnīgu vai daļēju vakcīnas kompensāciju noteiktajām riska pacientu un citām grupām, piemēram, medicīnas darbiniekiem, līdzīgi kā tas patlaban darbojas ar sezonālās gripas vakcīnu, situāciju skaidroja Rozentāle.

Tāpat sanāksmes laikā šodien tika izskatīts priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai par pacienta tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē.

Rozentāle uzsvērusi, ka Latvija atbalstīs Zviedrijas prezidentūras izteiktos priekšlikumus direktīvas kompromisa projektam un neliks šķēršļus politiskās vienošanās panākšanai, kas nepieciešama pacientu interesēs. Viņa uzskata, ka šajā brīdī visbūtiskāk ir skatīt šo direktīvu no pacientu interešu viedokļa un atbalstīt iespējas pacientiem saņemt veselības aprūpi arī citās ES dalībvalstīs.

Direktīvas izstrādes un saskaņošanas process starp ES dalībvalstīm notiek jau no 2008.gada. Galvenie direktīvas principi paredz nodrošināt skaidru pārrobežu veselības aprūpes regulējumu, ja pacientam nepieciešamo veselības aprūpi sniedz citā ES dalībvalstī, kā arī nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu brīvu apriti.

Jau ziņots, ka Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmē, kas notiek Briselē, tiek skatīti jautājumi par veselības aprūpi, izmantojot e-veselību, par viltotu zāļu apturēšanu, zāļu uzraudzību, alkoholu un veselību, kā arī par jaunās gripas AH1N1 izplatības mazināšanu.

Latvijā

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.

Svarīgākais