Jaunie ārsti aicina pilnveidot ar rezidentūru saistīto sistēmu

Latvijas Jauno ārstu asociācija gatavojas izstrādāt konkrētus priekšlikumus Veselības ministrijai (VM), aicinot pilnveidot rezidentu sadali valstī, šodien tikšanās laikā par šādu iespēju sprieda jaunie ārsti.

Asociācijas vadītāja Maija Radziņa norādīja, ka ministrija ir paudusi gatavību uzklausīt jauno ārstu priekšlikumus, kuri rezidentūras līgumos ir pamanījuši vairākas nepilnības.

Šodien jaunie ārsti secināja, ka līgumi neatbilst pat atsevišķiem Satversmes pantiem, kuri noteic, ka valstī katram ir tiesības izvēlēties, kur strādāt un kur dzīvot. Turpretī līgumos noteikts, ka rezidentūru beigušajam ārstam vismaz trīs gadi jānostrādā valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādē, kurā turklāt jāstrādā "piespiedu kārtā", ja iestāde atrodas 100 kilometru attālumā no mājām un ģimenes.

Turklāt, ja pēc rezidentūras jaunais ārsts nolemj nestrādāt valsts iestādē, tad viņam jāatmaksā mācību izdevumi. Patlaban viena rezidenta uzturēšana valstij izmaksājot 847 latus mēnesī, no kuriem 338 lati ir rezidenta alga, kura nav jāatmaksā.

Mediķus pārsteidz tas, ka viņi ir vienīgie, kuriem pēc studijām vēl jāturpina darbs, lai it kā "atstrādātu valsts izdevumus". VM jaunajiem ārstiem esot norādījusi, ka šāda kārtība noteikta, lai valstī visi iedzīvotāji saņemtu nepieciešamo medicīnisko aprūpi, kuru viņiem sola Satversme.

Radziņa uzskata, ka VM līgumos strikti vēršas pret rezidentiem, kuri nepilda pienākumus, bet neparedz sankcijas pret valsti, ja tā nespēj apmierināt jauno mediķu prasības.

Kā galējo variantu, ja VM neuzklausītu jauno ārstu iebildumus un priekšlikumus, asociācija varētu izvērtēt arī iespēju vērsties Satversmes tiesā.

Jau ziņots, ka tagad, kad rezidentūras lietas pārņēmusi VM, rezidentiem ir daudz neskaidru jautājumu. Piemēram, kā jārīkojas, ja pēc rezidentūras beigšanas vieta darbam valsts iestādēs tomēr neatrodas, vai tādā gadījumā būs kāda alternatīva iespēja. Jaunos ārstus arī interesē, vai obligāti būs jābrauc uz attālo valsts piedāvāto vietu strādāt par nelielu atalgojumu, pametot ģimeni. Tāpat arī ārstus interesē, kādēļ tikai ārsti ir pakļauti šādai sadalei un kāpēc tikai ārstiem jāatmaksā studiju nauda, ja pēc beigšanas viņi nestrādā valsts iestādē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.