Infektoloģijas centra teritorijā no ziediem veidos AIDS simbolu

Katru gadu maija trešajā svētdienā visā pasaulē tiek pieminēti cilvēki, kuri miruši no AIDS. Šogad no AIDS mirušo piemiņas dienā, 19.maijā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS) līdzdarbosies pasākumā, kad Latvijas Infektoloģijas centra teritorijā- līdzās HIV/AIDS ambulatorajai nodaļai - tiks veidota īpaša puķu dobe AIDS starptautiskā simbola - sarkanās lentītes - formā, lai atgādinātu, ka HIV/AIDS infekcija joprojām ir draudoša pasaules sabiedrībai; lai aicinātu būt solidāriem cīņā pret šo infekciju.

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC) HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja, infektoloģe Inga Januškeviča inorāda uz skumju statistiku: „Šā gada 4 mēnešos Latvijas Infektoloģijas centrā reģistrēti 104 jauni saslimšanas gadījumi ar HIV. Tas ir gandrīz vai puse no visiem iepriekšējā gadā atklātajiem jaunas saslimšanas gadījumiem – 2012.gadā bija reģistrēti 276 jauni HIV inficēšanās gadījumi. Šobrīd (dati līdz 1.maijam) liecina, ka Latvijas Infektoloģijas centra uzskaitē ir 3847 HIV/AIDS pacienti. Latvijā kopumā ir 5642 HIV/AIDS pacienti. Diagnoze AIDS uzstādīta 1248 cilvēkiem Latvijā. Pēc LIC datiem no AIDS miruši 722 cilvēki, bet Latvijā kopumā reģistrēts teju viens tūkstotis mirušo no HIV/AIDS ”.

Ar HIV (cilvēka imūndeficīta vīrusu) inficēto cilvēku skaits Latvijā varētu būt ievērojami lielāks, nekā to rāda šā brīža statistika, uzskata Inga Januškeviča. HIV ir lēnas iedarbības vīruss, kas sevi manīt var nelikt gadiem ilgi, turklāt nav specifiski būtisku simptomu, kas liecinātu, ka cilvēka organismā jau ieperinājusies šī infekcija. Ārste norāda, ka to, vai cilvēks inficējies ar HIV parāda specifiskas asins analīzes. Statistika, atspoguļo tikai reģistrēto HIV/AIDS gadījumu skaitu.

„HIV ir viena no mūsdienās postošākajām infekcijām pasaulē un Latvija nav izņēmums”, saka ārste. „Praksē esmu pārliecinājusies, ja cilvēkam agrīni atklāj HIV, ja inficētais laikus apmeklē ārstu infektologu, ja regulāri tiek kontrolēts veselības stāvoklis, ja precīzi tiek izpildīti ārsta norādījumi, ja vajadzības gadījumā tiek uzsākta un kārtīgi lietota noteiktā terapija, tad inficētajam neattīstīsies HIV vēlīnā stadija AIDS, palielināsies cilvēka dzīvildze un dzīves kvalitāte. Tas ir svarīgi arī sabiedrības veselības drošībai kopumā. Būtu jāsaprot, ka, izturoties atbildīgi pret infekcijas specifisku ārstniecības procesu, var panākt, ka inficētajam vīruss tiek attālināts līdz iespējami zemākajam līmenim, līdz ar to pacients jūtas labi, imunitāte ir atjaunota”.

HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja informē, ka Latvijā ir 53 HIV inficēti bērni, no kuriem 18 - AIDS stadijā. Šobrīd Infektoloģijas centrā 33 bērni saņem specifisko HIV ārstēšanas terapiju. Dinamiskā novērošanā LIC uzskaitē šobrīd atrodas 67 bērni.

Latvijā

Mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģiju straujā attīstība sniedz arvien vairāk iespēju un ievērojami atvieglo ikdienas dzīvi – 68% aptaujāto jauniešu* atzīst, ka MI risinājumi ir ne tikai noderīgi, bet arī palīdz ietaupīt laiku. Interesanti, ka 13% aptaujāto ir atklājuši, ka viņi ikdienā komunicē ar MI ģenerētu draugu, liecina iniciatīvas “Solve for Tomorrow" ietvaros veiktā aptauja