Pacienti neaktīvi ziņo par zāļu blakusparādībām

Kopš šā gada 1.februāra, kad Latvijā arī pacientiem tika dotas tiesības personīgi ziņot Zāļu valsts aģentūrai (ZVA) par visām novērotajām zāļu blakusparādībām, no pacientiem saņemti seši ziņojumi, aģentūra LETA uzzināja ZVA.

Kopskaitā šā gada pirmajā ceturksnī ZVA saņēmusi 97 ziņojumus par zāļu izraisītām blaknēm. Tie saņemti no veselības aprūpes speciālistiem, zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekiem, Slimību profilakses un kontroles centra, farmaceitiem un pacientiem.

Tāpat ZVA sniegusi konsultācijas pacientiem telefoniski par zāļu blakņu ziņošanas kārtību.

"Būtiska ir iespēja ikvienam pacientam ziņot Zāļu valsts aģentūrai par iespējamo zāļu blakni, tādējādi pievēršot papildu uzmanību gan savai veselībai, gan zāļu drošuma jautājumiem. Zāļu drošuma uzraudzībā svarīgs ir ikviens pacienta ziņojums," uzsver ZVA Zāļu blakusparādību monitoringa nodaļas vadītāja Inese Studere.

Kā skaidro ZVA speciālisti, ikreiz, lietojot medikamentu, pastāv risks izpausties zināmai vai, retākos gadījumos, līdz šim vēl neatklātai zāļu blakusparādībai. Tāpēc pacienti tiek aicināti, lietojot medikamentus, darīt to saprātīgi, racionāli, konsultējoties ar ārstu, farmaceitu un, ja blakusparādība pamanīta, - ziņot par to ZVA. "Šī ir reāla metode, kā atklāt retas zāļu blaknes," akcentē ZVA pārstāve Ilga Namniece.

Kā vēstīts, līdz šim pienākums ziņot par konstatētām zāļu blakusparādībām bija ārstiem vai farmaceitiem

Saņemot informāciju par zāļu blakusparādībām, ZVA to analizē un pēcāk nosūta vienotai Eiropas Savienības zāļu blakusparādību datubāzei, ar kuras palīdzību zāles tiek "uzraudzītas". Pēc ZVA datiem, šajā datubāzē jau nonākuši 3,9 miljoni ziņojumu par 375 000 zālēm.