Iesaka apturēt tetrazepāmu saturošu zāļu apriti Eiropas Savienībā

Eiropas Zāļu aģentūras Farmakovigilances riska novērtēšanas komiteja iesaka apturēt tetrazepāmu saturošo zāļu reģistrācijas apliecību darbību visā Eiropas Savienībā (ES), jo konstatējusi, ka tetrazepāma lietošanas gadījumā pastāv neparedzams ādas reakciju risks, informē Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Minēto priekšlikumu ir atbalstījusi arī Eiropas Zāļu aģentūras Cilvēkiem paredzēto zāļu savstarpējās atzīšanas un decentralizēto procedūru koordinācijas grupa, kas uzskata, ka tetrazepāmu saturošās zāles vairs nedrīkst izmantot.

Koordinācijas grupas viedokli plānots nosūtīt Eiropas Komisijai, kura pieņems visai ES saistošu lēmumu, bet līdz šī lēmuma pieņemšanai ZVA iesaka ņemt vērā vairākus ieteikumus pacientiem, ārstiem un farmaceitiem.

Ja tiek lietotas tetrazepāmu saturošas zāles, pacientiem nevajadzētu pārtraukt to lietošanu strauji bez konsultēšanās ar ārstu. "Jums jāapspriežas ar ārstu par turpmāko ārstēšanas procesu un citu līdzīgas darbības zāļu (alternatīvu līdzekļu) lietošanas iespējām," uzsver speciālisti.

Tikmēr veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams ņemt vērā viedokli par nelabvēlīgu tetrazepāma guvuma un riska attiecību un nākamajā pacienta vizītē vērtēt šo pacientu turpmāku ārstēšanu un apsvērt līdzīgas darbības zāļu parakstīšanu.

Savukārt farmaceitiem būtu jāinformē pacienti, kuriem parakstīts tetrazepāms, par ieteikumiem un jāaicina viņi vērsties pie ārsta.

Latvijā

Pērn Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Latvijai apsvērumu sniegšanai kopumā nosūtīja 19 lietas, kas ir par divām lietām vairāk nekā 2022.gadā, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā informatīvā ziņojuma par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2023.gadā, kas pieejams Tiesību aktu portālā.