Uzturoties saulē, zāles jālieto īpaši piesardzīgi

Uzturoties saulē, zāles jālieto īpaši piesardzīgi, jo tām, mijiedarbojoties ar saules gaismas stariem, var rasties gaismjūtība jeb fotosensitivitāte, kas nereti izpaužas ar izsitumiem un iekaisumu vai smagākos gadījumos pat ar apdegumiem, atgādina Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Kā aģentūru LETA informēja ZVA pārstāve Ilga Namniece, gaismjutību var izraisīt dažādu zāļu formu lietošana, tostarp ziežu, gēlu, tablešu un injekciju lietošana. Turklāt cilvēkam pietiek vien īsu brīdi uzturēties tiešos saules staros.

Lai izvairītos no šādām zāļu blakusparādībām, ZVA iesaka vienmēr izlasīt lietošanas instrukciju, kurā parasti ir brīdinājums par iespējamām gaismjutības reakcijām, ja konkrētām zālēm tādas iespējamas. Tomēr arī gadījumos, kad zāļu lietošanas instrukcijā nav brīdinājuma par gaismjutību, šo risku zālēm izslēgt pilnībā nevar, jo zāļu izpēte turpinās visu to mūžu, uzsver ZVA. Dažas blakusparādības var atklāties tikai tad, kad zāles sāk lietot plašs pacientu loks.

Ja tomēr radušās ādas pārmaiņas, pacienti aicināti vērsties pie ārsta vai farmaceita.

Kā ziņots, no šā gada arī pacientiem ir radīta iespēja ziņot ZVA par sev novērotām zāļu blakusparādībām.

"Tādu zāļu, kam nebūtu blakusparādību, nav. Jebkurām zālēm, pat visvienkāršākajām, ir blakusparādības," iepriekš uzsvērusi ZVA direktore Inguna Adoviča, mudinot pacientus būt aktīviem un ziņot par visām blakusparādībām, kas novērotas medikamentu lietošanas procesā un šķiet būtiskas.

Svarīgākais