Gripa aktīvāka Latgalē

© www.nra.lv

Vislielākā saslimstība ar gripu pašlaik vērojama Latvijas dienvidu rajonos – Rēzeknē saslimstība ar jauno gripu A H1N1 epidēmisko slieksni pārsniegusi četras reizes un ir 988 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju.

Bērni vecumā no pieciem līdz 14 gadiem ar jauno gripu slimo četras reizes biežāk nekā cita vecuma iedzīvotāji, liecina jaunākie Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati.

Šosezon, salīdzinot ar iepriekšējām, gripas aktivitāte novērota neparasti agri, kas ir izskaidrojams ar pandēmiskās gripas vīrusa A H1N1 strauju izplatīšanos visā pasaulē. Pēdējo divu nedēļu laikā saslimstība ar gripu strauji izplatās gandrīz visā Latvijas teritorijā, tomēr visaugstākā saslimstība novērota Latgalē – Rēzeknē un Daugavpilī.

Četrreiz vairāk pacientu

Pagājušajā nedēļā ļoti strauji pieauga pacientu skaits, kuri vērsās pie ārsta ar gripu vai gripai līdzīgiem simptomiem – vidēji 424,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Šis rādītājs salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš palielinājies četras reizes. Kopumā ambulatorajās iestādēs, kuras ir iesaistītas šajā datu vākšanas un analīzes sistēmā (60 ģimenes ārsta prakses), reģistrēts 1586,1 saslimšanas gadījums ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām uz 100 000 iedzīvotāju.

Gripas epidēmiskais slieksnis pārsniegts Gulbenē, Daugavpilī, Jelgavā, Rīgā un Rēzeknē, bet pārējās pilsētās, kur tiek vākti dati, – Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Valmierā un Ventspilī – saslimstība ar gripu vēl nav sasniegusi ievērojamus apmērus.

Savukārt monitoringā iekļautajās stacionārajās iestādēs (11 slimnīcas) hospitalizēti 334 pacienti ar aizdomām par gripu, no tiem 175 bērni. Hospitalizēto pacientu skaits ar gripai līdzīgiem simptomiem salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu pieaudzis par 38%. Ar gripas izraisīto pneimoniju, kas ir biežākā gripas komplikācija, šajās slimnīcās hospitalizēti 16 pacienti, no tiem divi bērni vecumā līdz četriem gadiem.

Ne tikai gripa

Gripa nav vienīgā infekciju slimība, ar ko slimo cilvēki. Būtiski pieaudzis arī saslimstības līmenis ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Vislielākais saslimstības pieaugums ar šīm infekcijām novērojams Jūrmalā, taču tāpat kā ar gripu visvairāk slimo bērni un pusaudži. Epidemiologi izpētījuši, ka apkārt ceļo dažādi respiratorie vīrusi (kas izplatās gaisa pilieniņu veidā), taču 95,1 procentā gadījumu, kad ir ņemtas analīzes, tajās atklāts, ka cilvēks inficējies tieši ar gripu A H1N1. Pārējos gadījumos tie ir adenovīrusi (2%), paragripa III (2%) un paragripa I (1%).

Pašlaik LIC reģistrēto pacientu skaits ar pandēmisko gripu ir 781 (kopumā izmeklēts 1551 cilvēks).

Visvairāk – bērni

Augstākais saslimstības līmenis ar gripu novērots bērniem, sevišķi vecumā no 5 līdz 14 gadiem. Saslimstība ar gripu bērniem ir četras augstāka nekā vidēji Latvijā. Piemēram, vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem vidēji slimo 205 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, bet vecumā no 5 līdz 14 gadiem šis rādītājs ir 1735.

Ļoti augsta saslimstības intensitāte bērniem reģistrēta Rēzeknē, Daugavpilī, Jelgavā, Gulbenē un Rīgā. LIC epidemiologi, ņemot vērā šos datus un pēdējo nedēļu tendences, prognozē: saslimstības augsta intensitāte un plaša izplatība tuvākajās nedēļās varētu saglabāties.

Gripas un citu vīrusu slimību dēļ skolās apmeklējums samazinājies par 14 procentiem. Skolu apmeklē vidēji 75 procentu skolēnu – vislielākais skolu kavējumu skaits bija Gulbenē, Rēzeknē un Rīgā. Savukārt bērnudārzos ierodas vidēji 58 procenti bērnu. Vismazāk apmeklētas ir pirmsskolas izglītības iestādes Jēkabpilī un Gulbenē – mazāk nekā puse bērnu, kā arī Rīgā un Rēzeknē.

LIC norāda, ka ļoti augsta gripas izplatības intensitāte bija Itālijā, Moldovā, Norvēģijā, Zviedrijā un Krievijas Urālu reģionā. Augsta intensitāte bija 14 valstīs. Turpretī Beļģijā, Īslandē, Īrijā, Lielbritānijā un Ziemeļīrijā gripas epidēmijas maksimālais pacēlums jau ir pagājis un saslimstība samazinās. Dažās valstīs epidēmiskās aktivitātes samazinājums, iespējams, saistīts ar skolu slēgšanu.

***

UZZIŅAI

Gripas izplatība pa vecuma grupām

0–4 gadi 1356*

5–14 gadi 1735*

15–64 gadi 205*

Virs 65 gadiem 97*

Vidēji 424*

*saslimušie uz 100 000 iedzīvotājiem

Avots: LIC

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.