Asinsdonoru centrs šonedēļ dosies piecos izbraukumos

Valsts asinsdonoru centram (VADC) šonedēļ plānoti pieci izbraukumi pie donoriem, aģentūru LETA informēja VADC pārstāve Laura Ieviņa.

Šobrīd VADC īpaši lūdz atsaukties B rēzus negatīvās grupas donorus, savukārt pietiekama asins krājuma dēļ uz laiku ierobežo AB rēzus pozitīvās un B rēzus pozitīvās grupas donoru pieņemšanu.

Šodien asinis varēs ziedot specializētā donoru autobusa izbraukumā Rīgā pie Dailes teātra no plkst.11 līdz 15. Tāpat asins donoru diena notiks Saldū, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Saldus daļā, Skrundas ielā 28, no plkst.10 līdz 13.

Rīt, 30.aprīlī, VADC mediķi dosies uz Pļaviņām, kur donorus gaidīs Pļaviņu novada kultūras centrā, Daugavas ielā 49, no plkst.10 līdz 13.

Savukārt ceturtdien, 2.maijā, izbraukumā būs devies specializētais donoru autobuss. Tas no plkst.10 līdz 14 atradīsies Rīgā pie Valsts policijas, Čiekurkalna 1.līnijā, korpusā 4. Donorus gaidīs arī VADC Latgales filiāles mediķi, kuri organizēs donoru dienu Baltinavas novada domē, Krāslavas ielā 16, no plkst.9 līdz 12.

Mediķi atgādina - pirms kļūt par donoru, ir svarīgi jau iepriekš gatavoties šai procedūrai. Veselīgam uzturam ir ļoti liela nozīme. Asins ziedošanas dienā un vismaz vienu dienu pirms tās jāatturas no pārmērīgas cukura un to saturošu produktu lietošanas, uzturā jālieto ēdiens ar zemu tauku saturu, jāuzņem šķidrums ne mazāk par 1,5 litriem dienā, nedrīkst dzert enerģijas un alkoholiskos dzērienus.

Tāpat ļoti svarīgs potenciālajam donoram ir hemoglobīna līmenis asinīs, kas atbild par organisma apgādi ar skābekli. Lai tas būtu pietiekams, uzturā jālieto produkti ar augstu dzelzs saturu, piemēram, gaļa, aknas, zivis, olas, pākšaugi, rieksti, soja, dārzeņi, žāvēti augļi un pilngraudu maize.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.