Uz krūts vēža pārbaudi jādodas ar vēstuli

Ja nav līdzi Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstules uz valsts apmaksātu krūts vēža skrīningu jeb mamogrāfiju, pārbaude mobilajā mamogrāfā būs maksas, Neatkarīgajai apstiprina kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! rīkotāji.

Aprīļa vidū Latvijā šī kampaņa tika uzsākta, lai mudinātu sievietes laikus veikt profilaktiskas pārbaudes, taču, kā Neatkarīgajai norādīja vairākas kundzes, kuras bija atsaukušās kampaņas sauklim un apmeklējušas mamogrāfu Stacijas laukumā Rīgā, izrādās, ja nav līdzi vēstules vai vismaz ģimenes ārsta norīkojuma, pārbaude ir par maksu un visai dārgu.

«Dzirdēju ziņās, ka būs šāda pārbaude, un domāju, ja reiz kampaņa, tad aicina ikvienu sievieti pārbaudīt – ir tā vēstule vai nav,» Neatkarīgajai stāsta rīdziniece Inta. Tomēr, kad atbraukusi un uzrunājusi mobilajā medicīnas centrā mediķus, viņi teikuši, ka vajadzīga vēstule, bez tās pārbaudi bez maksas veikt nevar. Vēl derētu arī ģimenes ārsta norīkojums, tad jāmaksā mazāk. Intas kundze saka: pirms vairākiem gadiem viņa saņēmusi šādu vēstuli, pārbaudi veikusi – ārsts nesaprotamu iemeslu dēļ toreiz vēl nosūtījis pārbaudi veikt uz citu pilsētas malu Vecmīlgrāvi. Tagad nolēmusi pārbaudīties vēlreiz. Savukārt pensionāre Anita, kas par kampaņu izlasījusi laikrakstā, bijusi ļoti priecīga, ka varēs šādu pārbaudi veikt, jo uzaicinājuma vēstuli nekad savā mūžā nav saņēmusi. Diemžēl arī viņa saņēmusi atteikumu. Nepalīdzējis arī tas, ka viņa lūgusi tomēr veikt šo pārbaudi bez maksas, jo neviena cita pacienta nav bijis un neviens rindā nav stāvējis. Maksāt gandrīz 30 latu pensionāri nevar atļauties. Kundzes atzīst, ka nav pamanījušas informāciju, ka bezmaksas pārbaude arī akcijas laikā ir tikai kopā ar šo vēstuli.

Neatkarīgā rakstīja, ka kampaņa Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! uzrunā sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas, taču realitātē tikai apmēram 30 procenti sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem, norāda kampaņas organizētāji krūts vēža biedrība Vita un Latvijas Basketbola savienība.

«Lai pārbaudītos bez maksas, obligāti ir jāņem līdzi Nacionālā veselības dienesta sūtītā vēstule vai ārsta nosūtījums, citādi diemžēl izmeklēšana ir gana dārga,» Neatkarīgajai saka kampaņas rīkotāju pārstāve Diāna Zamurajeva. Viņa atgādina, ka sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksā krūts pārbaudi reizi divos gados. Līdzi obligāti ir jāņem vēstule, tad pārbaude ir bez maksas. Ja vēstule nav līdzi, bet ir vēlme veikt pārbaudi, ir iespējams zvanīt pa bezmaksas informatīvo telefonu 80001234, lai noskaidrotu savu vēstules numuru. Ar ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu jāmaksā pacienta iemaksa – divi lati. Ar ģimenes ārsta vai ārstējoša ārsta norīkojumu, kuram nav līgumattiecību ar Nacionālo veselības dienestu, izmeklējums ir par maksu – 27,50 latiem.

***

UZZIŅAI

Mobilais mamogrāfs Rīgā būs pieejams 11. maijā un 15. maijā no pulksten 10 līdz 18 pie tirdzniecības centra Origo Stacijas laukumā

Svarīgākais