Lielākā daļa jauno ārstu jau tikusi skaidrībā par savām darba gaitām tuvākajos gados

Lielākā daļa rezidentūru beigušo ārstu - ap 70 - veiksmīgi varēs turpināt darbu valsts medicīnas iestādēs, informēja Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītāja Maija Radziņa.

Viņa arī pastāstīja, ka vēl ir palikuši līdz 20 rezidentu, par kuru turpmākajām gaitām lēmums varētu tikt pieņemts šā gada decembrī. Pašlaik gan šie ārsti, gan Veselības ministrija (VM) meklē alternatīvas iespējas, lai risinātu jautājumu par darbu turpmākajos gados.

Lielākā daļa ārstu ir apmierināti, jo turpina strādāt vai nu vietās, kur noritējusi viņu rezidentūra, vai arī vietās, kuras bija izvēlējušies.

Tai pat laikā Radziņa atzīst, ka tagad, kad rezidentūras lietas ir pārņēmusi VM, rezidentiem ir daudz neskaidru jautājumu. Piemēram, kā jārīkojas, ja pēc rezidentūras beigšanas vietas darbam valsts iestādēs tomēr neatrodas, vai tādā gadījumā būs kāda alternatīva iespēja. Vai obligāti būs jābrauc uz attālo valsts piedāvāto vietu strādāt par nelielu atalgojumu, pametot ģimeni. Tāpat arī ārstus interesē, kādēļ tikai ārsti ir pakļauti šādai sadalei un kāpēc tikai ārstiem jāatmaksā studiju nauda, ja pēc beigšanas nestrādā valsts iestādē.

Šos jautājumus Jauno ārstu asociācija ir nosūtījusi VM un vēlas, lai ministrija paskaidro situāciju. Līdz šim atbildes nav saņemtas, tāpēc pirmdien, 30.novembrī, plkst.16 asociācija rīkos diskusiju par rezidentu sadales jautājumiem. Uz to aicināti arī VM pārstāvji, lai sniegtu atbildes uz jaunos mediķus interesējošiem jautājumiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.