Ņujorkā - cigaretes tikai pēc 21 gada vecuma

© Scanpix

Ņujorka vēlas kļūt par pirmo lielo ASV pilsētu, kurā atļautais vecuma slieksnis cigarešu iegādei tiktu paaugstināts no 18 līdz 21 gadam.

Par šo priekšlikumu pilsētas padome plāno balsot 2.maijā.

Lai vecuma slieksnis cigarešu iegādei tiktu paaugstināts, nepieciešams pilsētas padomes vairākuma atbalsts.

Kā skaidroja padomes spīkere Kristīne Kvinna, kura kandidē uz Ņujorkas mēra amatu, "pārāk daudzi pieaugušie šo nāvējošo netikumu aizsāk pirms 21" gada vecuma sasniegšanas.

"Aizkavējot mūsu pilsētas bērnu un jauniešu piekļuvi letālajiem tabakas izstrādājumiem, mēs samazinām iespējamību, ka viņi sāks smēķēt, un tādējādi radām veselīgāku vidi," piebilda politiķe.

Ņujorkā jau ir spēkā diezgan stingri ierobežojumi smēķētājiem.

Līdzīgi kā daudzās citās ASV pilsētās, arī Ņujorkā smēķēšana ir aizliegta bāros, restorānos un parkos, taču Ņujorkā šis aizliegums ir spēkā arī pludmalēs.

Turklāt nodoklis cigaretēm ir augstākais visā ASV teritorijā.

Pēc pilsētas vadības apkopotajiem datiem, smēķētāju skaits pieaugošo vidū pēdējo desmit gadu laikā sarucis no 21,5% 2002.gadā līdz 14,8% 2011.gadā. Taču jauniešu vidū smēķētāju īpatsvars kopš 2007.gada nav mainījies, un šis rādītājs joprojām saglabājas 8,5% apmērā.

Amatpersonas cer, ka, paaugstinot vecuma slieksni cigarešu iegādei, izdosies par 55% samazināt smēķētāju skaitu vecumā no 18 līdz 20 gadiem.

Taču šāds lēmums varētu izpelnīties kritiku to ņujorkiešu vidū, kuri uzskata, ka pilsētas mēram Maiklam Blūmbergam nevajadzētu ierobežot citu cilvēku brīvību.

Pērn pilsētas mērs centās aizliegt restorānos un citās izklaides vietās tirgot limonādes liela tilpuma tarā, taču šo lēmumu pagājušajā mēnesī atcēla tiesa.

Svarīgākais