Lielākais ērču daudzums konstatēts saulainās pļavās un krūmājos

Apsekojot kontrolpunktus, lai apzinātu ērču aktivitāti pēc sniega nokušanas, lielākais ērču daudzums konstatēts saulainās vietās - pļavās un krūmājos, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Veicot mērījumus, noskaidrots, ka minimālais ērču daudzums uz vienu kilometru ir četras ērces, bet maksimālais - 25 ērces.

Kā atzīst SPKC epidemiologi, ērču daudzums līdz ar siltāka laika iestāšanos palielināsies, jo ērces ir labi pārziemojušas. Epidemiologi aicina iedzīvotājus ar īpašu piesardzību veikt āra uzkopšanas darbus, īpaši vietās, kur zāle nav pļauta vairākus gadus pēc kārtas.

Visefektīvākais profilakses līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinācija, atgādina mediķi. Īpaši svarīgi vakcinēties ir tiem cilvēkiem, kuri bieži uzturas mežos, aizaugušās pļavās, krūmainās vietās, strādā lauksaimniecībā. Pret ērču encefalītu iespējams vakcinēties visu gadu. Vakcinēties iespējams arī šobrīd, bet jāatceras, ka imunitāte pēc vakcinācijas veidojas aptuveni divu nedēļu laikā.

"Atcerieties, ka ērces pārnēsā arī citas infekcijas slimības - Laima slimību un ērlihiozi, pret kurām vakcīna nav izstrādāta. Tādēļ arī vakcinētiem cilvēkiem jāievēro piesardzība, uzturoties ērču teritorijā, - apģērbs jāpielāgo tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt," uzsver SPKC speciālisti.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Pirms ērces izvilkšanas ar spirtu jādezinficē vieta, kur tā piesūkusies, tad ar pinceti jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk ādai un, cenšoties to nesaspiest, lēni, ar vienmērīgu kustību jāizvelk. Savukārt, ja nav pincetes un ērce jāizvelk ar pirkstiem, to nedrīkst darīt ar kailām rokām. Šādos gadījumos mediķi iesaka izmantot auduma gabalu, papīru, salveti vai gumijas cimdus. Var izmantot arī diega cilpu - to apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, izņem ērci.

SPKC dati liecina, ka pagājušajā gadā ērču encefalīta slimnieku skaits nedaudz samazinājies - reģistrēti 376 saslimšanas gadījumi, 2011.gadā - 429, bet 2010.gadā - 404 saslimšanas gadījumi.

Tāpat 2012.gadā nedaudz samazinājies Laima slimības slimnieku skaits. Pērn reģistrēti 724 gadījumi, 2011.gadā - 866, bet 2010.gadā - 829 saslimšanas gadījumi.

Svarīgākais