Aicina ziedot trīs gadus vecajam Kristapam

Kristapam Lūsim ir trīs gadiņi. Mamma un tētis ļoti gaidīja puisīša nākšanu pasaulē, jo viņš ir pirmais bērniņš ģimenē. Kristaps piedzima ar galvas smadzeņu bojājumiem, viņš ēd ar zondes palīdzību, turklāt bērnam ir laktozes nepanesamība, kuras dēļ viņš var ēst tikai specializētu medicīnisku pārtiku.

Kristapa ģimene stāsta, ka par dēliņa dzīvību bija jāsāk cīnīties jau no viņa pirmajām dzīves dienām. Bērnam tiek nodrošinātas nodarbības pie fizioterapeita, neirologa, logopēda, viņš apmeklē baseinu un reitterapijas nodarbības. 2011. gadā ar labdarības fonda palīdzību ģimene devās uz diagnostiku un ārstēšanos Cilvēka potenciāla sasniegumu institūtā ASV, Filadelfijā. Šis institūts veic funkcionālo diagnostiku bērniem ar smadzeņu darbības traucējumiem un izstrādā speciālas individuālās attīstības programmas pēc Glena Domana metodes. Kristapam tika izstrādāta individuāla programma, pēc kuras vecāki vairākas stundas katru dienu nodarbojas ar dēlēnu.

Pateicoties šim nodarbību kompleksam, zēns ir sācis attīstīties: viņš var fokusēt skatienu, labāk saprot un uztver apkārtējo pasauli. Viņš redz, dzird un jūt. Vislielākā dāvana vecākiem ir iespēja sarunāties ar dēlu: p uisītis ir iemācījies uztvert vārdus. Kādu laiku Kristaps varēja patstāvīgi ēst kā visi bērni. Kādu laiku viņš ēda arī parasto pārtiku, tomēr bērna veselības stāvokļa dēļ nācās atgriezties pie barošanas ar zondes palīdzību. Bērna attīstību apgrūtina olbaltumvielu nepanesība, tāpēc viņu var barot tikai ar īpašo bērnu pārtiku Neocate Advance. Šī pārtika gan ir dārga – viens iepakojums (100 gramu) maksā 8,80 latu, mēnesī ir vajadzīgi 47 iepakojumi, tas nozīmē, ka gadā pārtikai ir nepieciešami 4560 lati, Neatkarīgajai apliecina centra Varonis pārstāve Svetlana Starostina. Šis arī nav pirmais un vienīgais gadījums, kad centrā vēršas ģimenes, kuru bērniem šāda pārtika nepieciešama.

Neatkarīgā rakstīja par zēnu Denisu Kudinu, kuram smagas alerģijas dēļ mediķi ieteica lietot tikai specializētu pārtiku. Valsts iestādes atzina, ka nav ne speciāla pabalsta šādas saslimšanas gadījumam pārtikas nodrošināšanai (ir pabalsts celiakijas pacientiem) un šāda pārtika netiek apmaksāta arī no veselības budžeta. Pateicoties ziedotājiem, Deniss saņem īpašo pārtiku, un, iespējams, pieaugot viņš varēs lietot uzturā parastu pārtiku. Pašlaik zēnam ir divi gadiņi. Vairāk par to, kā klājas Denisam un citiem bērniem, kā arī regulāras atskaites par ziedojumu izlietojumu var izlasīt centra mājaslapā varonis.lv.

S. Starostina stāsta, ka palīdzēt Kristapam var, piezvanot uz labdarības tālruni, kā arī ziedojot uz bankas kontu. Zēnam nepieciešama arī funkcionālā gulta ar iespēju mainīt ķermeņa stāvokli, jo bērnu gultiņa ir par mazu. Šāda gulta maksā 2254 latus. Kopumā centrs vēlas ziedojumos Kristapa ģimenei savākt 7145,20 latu. «Ģimenei šādas naudas nav, taču viņiem ir liela mīlestība un apņemšanās palīdzēt savam bērnam un ticība, ka zēns atveseļosies,» norāda S. Starostina.

***

AICINA PALĪDZĒT KRISTAPAM LŪSIM

Zvanot pa tālruni 90006782, jūs ziedosiet bērnu pārtikas iegādei

Palīdzēt Kristapam var arī, pārskaitot naudu uz sociāli nozīmīgu projektu centra VARONIS bankas kontu ar norādi Veselības fonds: Kristapam Lūsim

Reg. nr: 40008142130

SWEDBANK LV56HABA0551025632423

NORDEA LV50NDEA0000083204700

DNB LV79RIKO0002013211470

CITADELE LV94PARX0013419570001

Avots: centrs Varonis

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)