Atklās divus jaunus ātrās palīdzības punktus

Piektdien darbu uzsāks divi jauni Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigāžu punkti Cēsu apkaimē - Pārgaujas novada Plācī un Vecpiebalgas novada Taurenē.

Līdz šim šo novadu iedzīvotājus apkalpoja NMP brigādes no Cēsu pilsētas, dažkārt attālākajos pagastos, jo īpaši slikto ceļu dēļ, iedzīvotājiem nācies ātro palīdzību gaidīt līdz pat stundai. No piektdienas viena no Cēsu NMP brigādēm turpmāk pastāvīgi atradīsies jaunajā brigāžu punktā Plācī, savukārt Taurenē darbu uzsāks pilnībā no jauna izveidota brigāde, nra.lv pastāstīja NMP dienesta speciāliste Ilze Bukša.

NMP brigāžu punktu izveidošana šajās vietās ir nozīmīga arī tuvumā esošo valsts un reģionālās nozīmes autoceļu (Rīga-Valka, Cēsis-Madona) dēļ, kur nereti notiek ceļu satiksmes negadījumi un brigāžu mediķiem ir jāsteidz uz izsaukumiem pie cietušajiem. Līdz ar brigāžu pietuvināšanu šīm vietām, nokļūšana pie pacientiem vai negadījuma vietā aizņems pat trīsreiz mazāku laiku.

Taurenē izvietotā brigāde pamatā izbrauks uz Vecpiebalgas novada Taurenes, Dzērbenes, Kaives, Inešu, Leimaņu, tāpat arī Amatas novada Skujenes pagasta iedzīvotāju izsaukumiem. Tā kā NMP dienestā izzūd iepriekšējais rajona robežu krasais dalījums, tad Taurenes ātrās palīdzības brigāde apkalpos izsaukumus, iebraucot daļēji arī Madonas novadā teritorijā. Savukārt Straupes pagasta Plācī izvietotā brigāde pamatā izbrauks uz Pārgaujas novada Straupes, Rozulas, Stalbes un Raiskuma pagastu iedzīvotāju izsaukumiem, kā arī ietverot nelielu daļu no Limbažu un Krimuldas novada teritorijām. Izsaukt ātro palīdzību iedzīvotāji šajos pagastos varēs tāpat kā līdz šim, bez maksas zvanot no fiksētā tālruņa uz numuru 03 un no mobilā tālruņa – 112.

Līdz ar jauno NMP brigāžu punktu atvēršanu Taurenē un Plācī, valsts NMP dienests turpina uzsākto ātrās palīdzības brigāžu pietuvināšanu iedzīvotājiem.

Kopumā gada laikā no jauna būs izveidoti septiņi brigāžu punkti, tostarp – no jauna komplektētas četras jaunas brigādes.

Visā valstī ir apzinātas vairāk kā trīsdesmit vietas, kur tuvāko gadu laikā būtu veidojami šādi jauni brigāžu atrašanās punkti, jo īpaši bīstamu autoceļu posmu tuvumā, kur bieži notiek ceļu satiksmes negadījumi, kā arī vietās, kur šobrīd brigādēm līdz pacientiem jāmēro ievērojami attālumi.

Latvijā

Šobrīd dažādās interneta vietnēs cilvēki ir nonākuši neziņā par to, kā rīkoties kara gadījumā ar mājdzīvniekiem. Kur viņus atstāt? Ņemt līdzi vai nodot kādām nevalstiskām organizācijām, kas parūpēsies par tavu mīluli? Šobrīd nav nevienas skaidras rīcības, vēsta “360TV ZIŅneši”.