Rozentāle ar lielo slimnīcu vadītājiem pārrunās iespējamās izmaiņas iepirkumu procedūrā

Šodien veselības ministre Baiba Rozentāle tiksies ar Latvijas desmit lielāko slimnīcu vadītājiem, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar slimnīcu iepirkumiem.

Tikšanās notiks, lai pārrunātu centralizācijas iespējas būvniecības un medicīnas tehnoloģiju iepirkumos ārstniecības iestādēs un uzklausītu iestāžu vadītāju viedokli par šo priekšlikumu.

Uz tikšanos uzaicināti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas, Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, kā arī Liepājas, Ventspils, Jelgavas, Jēkabpils, Daugavpils, Rēzeknes, Vidzemes slimnīcu vadītāji.

Jau ziņots, ka, lai noņemtu aizdomu ēnu no Veselības ministrijas (VM) pakļautībā esošajām kapitālsabiedrībām, no nākamā gada veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) rosina šajās iestādēs rīkot centralizētus medikamentu iepirkumus.

Kā skaidroja Rozentāle, iepirkumus centralizēti organizēs Veselības norēķinu centrs. Tādā veidā būs mazāk iespējams korupcijas risks, uzskata ministre.

Austrumu slimnīcas vadītājs Viesturs Boka atzīst, ka centralizēti medikamentu iepirkumi jau ir bijuši, un slimnīcām šis periods atmiņā ir palicis kā visai neelastīgs posms.

Viņš uzskata, ka šobrīd drīzāk vērts runāt par izmaiņām Iepirkumu likumā, pēc publiskas piedāvājumu atvēršanas jebkurā konkursā kā nākamo soli paredzot publisku un atklātu cenas izsoli ar lejupejošu soli. "Tas pilnīgi izslēdz jebkādas manipulācijas un spekulācijas ap cenu," pārliecināts Boka.

Par centralizētajiem iepirkumiem Boka spriež visai atturīgi un norāda, ka tie ir neizdevīgi, īpaši gadījumos, kad kāds no piegādātājiem nevar pildīt nosacījumus. Diezgan grūti arī visām iestādēm sinhroni un vienlaicīgi kampaņu veidā plānot iepirkumus, sastādīt specifikācijas un tamlīdzīgi, komentē Austrumu slimnīcas vadītājs.

Svarīgākais