Saslimstība ar tuberkulozi pieaug

Šonedēļ visā Latvijā notiek Pasaules Tuberkulozes dienai veltīti pasākumi, kuri galvenokārt domāti iedzīvotāju informēšanai par iespējām pasargāt sevi no šīs infekcijas slimības un laikus to atklāt, tiklīdz parādās pirmās aizdomas. Jaunākie dati rāda, ka saslimstība ar tuberkulozi Latvijā pieaug.

Tuberkuloze ir galvenais iedzīvotāju nāves cēlonis infekcijas slimību grupā, liecina Latvijas veselības aprūpes datu bāze. Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule Neatkarīgajai norāda, ka viens no iemesliem šādai bēdīgai statistikai ir apstāklis, ka tuberkuloze ir ārstējama slimība, bet cilvēki pēc palīdzības vēršas ar ielaistu tuberkulozi.

Latvija ir trešā valsts Eiropas Savienībā aiz Rumānijas un Lietuvas, kur reģistrēti visvairāk tuberkulozes saslimšanas gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju, 2012. gadā tie bija 40,7 gadījumi 100 000 iedzīvotāju. Eiropas Savienībā vidējais reģistrēto tuberkulozes gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 2010. gadā ir 12,2. Pēdējos divos gados atkal ir vērojams saslimstības ar tuberkulozi pieaugums, ko speciālisti sliecas sasaistīt ar 2008. gada ekonomisko krīzi. Lai arī pagājuši vairāki gadi, sekas, ko krīze atstājusi uz iedzīvotāju veselību, parādās pāris gadus vēlāk.

No pirmreizējiem tuberkulozes slimniekiem 2011. gadā 57 procenti bija bezdarbnieki. Puse no saslimušajiem bija smēķētāji, bet 22 procenti arī ļaunprātīgi alkohola lietotāji.

Trešā daļa pacientu, visticamāk, saslimuši, jo atradušies kontaktā ar bacilāru tuberkulozes slimnieku, seši procenti saslimuši ieslodzījumā, bet vēl 10 procenti bijuši ieslodzījumā, taču nevar apgalvot, ka tur arī inficējušies. Tāpat seši procenti no reģistrētajiem tuberkulozes pacientiem ir narkotisko vielu lietotāji, bet 10 procentiem ir arī HIV.

***

Tuberkulozes nedēļas pasākumi

RĪGĀ

• Atvērto durvju dienas 18., 20., 21., 22. martā no 13 līdz 17 Slimību profilakses un kontroles centra HIV/AIDS konsultāciju kabinetā (Klijānu ielā 7)

Iespēja saņemt informāciju par tuberkulozi – profilaksi, diagnostiku un ārstēšanu. Iespēja bez maksas veikt HIV eksprestestu

• Atvērto durvju dienas no 18. līdz 22. martam biedrībā DIA+LOGS (Dzirnavu ielā 135)

• Iespējams saņemt informāciju par tuberkulozi – profilaksi, diagnostiku un ārstēšanu. Bez maksas HIV eksprestests

• Atvērto durvju dienas Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās (Aglonas ielā 35/3, Gaiziņa ielā 7, Aptiekas ielā 8, Brīvības ielā 237/2, Slokas ielā 161, Šarlotes ielā 1B)

• Informācija par tuberkulozi – diagnostiku un ārstēšanu, kā arī medicīnas darbinieka bezmaksas konsultācijas par veselību

• Radošā apvienība Trepes Draudzīgas sarunas par veselību 22. martā Rīgas Patversmes Dienas centrā (Katoļu ielā 57)

• Viktorīna, informatīvais pasākums sociālajā centrā Gaiziņš (Gaiziņa ielā 7) 24. martā no 10 līdz 13

SALDŪ

• Atvērto durvju dienas Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabā (Skrundas ielā 12) no 20. līdz 23. martam. Informācija par tuberkulozi, iespēja veikt bezmaksas HIV eksprestestu

LIEPĀJĀ

• Atvērto durvju dienas Liepājas Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punktā (Flotes ielā 7) no 18. līdz 23. martam no 10 līdz 13

JĒKABPILĪ

• Informācija par turberkulozi Zemā sliekšņa punktā (Brīvības ielā 45) no 18. līdz 22. martam

OLAINĒ

• Atvērto durvju dienas Olaines HIV profilakses punktā (Zemgales ielā 57)

JELGAVĀ

• Izstāde par tuberkulozi Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā (Akadēmijas ielā 26) no 18. līdz 25. martam

• Seminārs patversmes iemītniekiem Jelgavas naktspatversmē (Pulkveža Oskara Kalpaka ielā 9) 26. martā

CĒSĪS

• Pneimologa tikšanās ar iedzīvotājiem

Avots: apvienibahiv.lv

Latvijā

Jūrmalā ir pabeigti būvdarbi Dzintaru dzelzceļa pārvada labajā pusē virzienā no Rīgas uz Majoriem, bet no šodienas būvdarbi tiks sākti pārvada kreisajā pusē virzienā uz Rīgu, nosakot jaunus satiksmes ierobežojumus, informē pašvaldība.

Svarīgākais