Slimnīcā ievieto pacientu ar difteriju

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" ievietots pacients, kuram laboratoriski apstiprināta difterija, kas no komplikāciju viedokļa vērtējama kā ļoti smaga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

"Ikviens saslimšanas gadījums ar difteriju liecina, ka bīstamās infekcijas izraisītājs ir aktīvs un cirkulē iedzīvotāju vidū. Difterija ir ļoti lipīga un bīstama infekcijas slimība," uzsver stacionāra Bīstamo un pilienu infekcijas nodaļas vadītāja Armanda Broduža.

Mediķe stāsta, ka saslimušā pacienta veselības stāvoklis patlaban vērtējams kā vidēji smags. Viņš nav bijis vakcinēts pret difteriju, tomēr mediķu palīdzību meklējis savlaicīgi. Šogad šis bijis pirmais stacionārā reģistrētais saslimšanas gadījums ar bīstamo infekciju.

Par saslimšanu ar difteriju liecina paaugstināta ķermeņa temperatūra, nespēks, kakla sāpes, rīkles apsārtums, tūska, rīšanas grūtības, plēvaini aplikumi uz rīkles gala gļotādas vai ādas, klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana.

Mediķi skaidro, ka difterijas slimnieka pilnvērtīga ārstēšana iespējama tikai slimnīcā, jo pat it kā vieglas šīs slimības formas nereti var izraisīt grūti ārstējamas komplikācijas. Tāpēc arī ir ļoti svarīgi, pamanot kādu no iepriekš minētajām difterijas pazīmēm, savlaicīgi meklēt mediķu palīdzību.

Infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir difterijas baktērijas nēsātājs. Ar difteriju var inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai difterijas izraisītāja nēsātājs.

No saslimšanas pasargā tikai savlaicīga vakcinācija pret difteriju un regulāra revakcinācija, atgādina stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" speciālisti. Ārsti aicina iedzīvotājus saudzēt savu veselību un izmantot valsts piedāvāto iespēju vakcinēties pret difteriju bez maksas. Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinets strādā katru dienu no plkst.9 līdz plkst.20.

Svarīgākais