Latvijas iedzīvotāju biežākie nāves cēloņi ir ielaistu slimību rezultāts

Latvijas iedzīvotāju biežākie nāves cēloņi ir laikus nediagnosticētas un ielaistas slimības rezultāts. Tā uzskata veselības klīnikas "Premium Medical" speciālisti.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati par Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņiem liecina, ka visbiežākais nāves cēlonis Latvijā ir sirds un asinsvadu slimības, ar kurām 2008. gadā miruši 15 500 iedzīvotāju.

"Premium Medical" vadītāja Signe Dauškane-Platace uzskata, ka galvenie iemesli, kāpēc cilvēks savu veselību atstāj novārtā līdz ārkārtas stāvokļa robežai, ir aizspriedumi, ko rada informācijas trūkums par profilaktiskās veselības pārbaudi. Cilvēki uztraucas, ka patērēs pārāk daudz laika, gaidot rindās pie ārstiem, kā arī uzskata, ka ārstu veltītā uzmanība un saņemtie pakalpojumi nebūs adekvāti ieguldītajiem līdzekļiem.

Tomēr "Premium Medical" pieredze rāda, ka cilvēku attieksme attiecībā uz profilaktisko medicīnu mainās pozitīvā virzienā, norāda Dauškane-Platace.

"Gandrīz visiem apmeklētājiem, kuri pēc personīgās iniciatīvas veica sava organisma profilaktiskās veselības pārbaudi "Check-up" , ir konstatētas vieglas veselības problēmas. Aptuveni vienai trešdaļai apmeklētāju, kas izgāja profilaktisko pārbaudi, tika konstatēti vidēji vai smagi veselības traucējumi, kas prasa ārstēšanu un rehabilitāciju," informēja klīnikas "Premium Medical" sabiedrisko attiecību konsultante Ilze Broka, piebilstot, ka divu gadu laikā programmā piedalījušies 400 pacienti.

Patlaban Latvijā aktuālās sirds problēmas tika konstatētas konstatētas 42% pacientu, 45% programmas dalībnieku tika konstatēta adipozitāte jeb aptaukošanās dažādās formās, 30% programmas dalībnieču tika konstatētas ginekoloģiskas pataloģijas un citas veselības problēmas, par kurām lielākajai daļai pacientu nebija pat aizdomu.

"Ņemot vērā, ka sarežģījumi tika diagnosticēti laikus, šie cilvēki saņēmuši ārstu konsultāciju, ieteikumus un novērsuši iespēju, ka šīs slimības viņus pārsteigtu jau daudz nopietnākā formā. Arī pats izziņas process cilvēkiem bija radījis pozitīvas sajūtas, ka beidzot viņi ir izdarījuši sev ko labu," atzīst Dauškane-Platace.

Svarīgākais