Rosina palielināt attaisnoto izdevumu maksimālo summu par medicīnas pakalpojumiem

Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija iesniegusi parlamentā grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", tajā paredzot uzdot valdībai paaugstināt attaisnoto izdevumu maksimālo summu, kas saistīti ar medicīnas pakalpojumiem un izglītību, aģentūru LETA informēja SC.

Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) skaidro, ka pavasarī iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā deklarāciju par saviem pagājušā gada izdevumiem medicīnas pakalpojumiem un izglītībai un saņemt atpakaļ daļu no nomaksātā nodokļa.

Patlaban maksimālā šādas kompensācijas summa ir 150 latu gadā. Pēc Klementjeva teiktā, valdība, vēloties ietaupīt, 2009.gada oktobrī divkārt samazināja kompensācijas summu - no 300 latiem līdz 150 latiem.

"Mēs uzskatām, ka pienācis laiks, kad valstij ir jāatdod iedzīvotājiem krīzes laika parādi un jāatjauno sociālās garantijas, kas pastāvēja periodā pirms straujā ekonomikas krituma," uzsver Klementjevs. Tāpēc Saeimas vairākums tiek aicināts nobalsot par priekšlikumu, ar kuru valdībai tiks uzdots palielināt attaisnoto izdevumu kompensācijas summu. Ja ekonomiskā situācija neļauj paaugstināt atmaksājamo nodokļu summas griestus uzreiz līdz 300 latiem, tad jāpalielina šis maksimums kaut vai līdz 200 latu, piebilst deputāts.

Attaisnoto izdevumu summas paaugstināšana par medicīnas pakalpojumiem un izglītību, kas izmaksājama no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, līdz 200 latiem neatstās lielu fiskālo ietekmi - valsts budžets neieņems 0,3 miljonus latu, visu pašvaldību budžeti kopā - 1,3 miljonus latu, norāda SC.