Daugavpilī hospitalizēts jau 221 gripas slimnieks

Kopš epidēmijas sākuma Daugavpilī hospitalizēts 221 gripas slimnieks, tai skaitā 138 bērni, aģentūru LETA informēja Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Aivars Zdanovskis.

Savukārt Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes Veselības veicināšanas koordinators Ruslans Bespjatijs pastāstīja, ka aizvadītajā nedēļā skolas nav apmeklējuši aptuveni 15%, bet pirmsskolas izglītības iestādes - 40% apmācāmo. Mācību process nevienā no izglītības iestādēm pagaidām nav ticis apturēts.

Tikai aizvadītajā nedēļā Daugavpilī hospitalizēti 65 cilvēki, no tiem 35 bērni. Nedēļu iepriekš ārstniecības iestādē nogādāts 61 gripas slimnieks, no tiem 41 bērns. Šorīt Daugavpils reģionālajā slimnīcā atradās 51 gripas slimnieks, no tiem 27 bērni. "Paldies Dievam, pagaidām pilsētā nav reģistrēts neviens gripas komplikāciju izraisīts nāves gadījums," norādīja Zdanovskis.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, kad Daugavpilī uz 10 000 iedzīvotāju bija reģistrēti 976 saslimšanas gadījumi, aizvadītajā nedēļā saslimstība ir nedaudz samazinājusies – uz 10 000 iedzīvotāju reģistrēti 635 saslimšanas gadījumi, kas 6,3 reizes pārsniedz epidemioloģisko slieksni. Neskatoties uz to, slimnīcas vadītājs uzskata, ka runāt par epidēmijas beigām vēl esot pāragri, tā turpināšoties vēl vismaz divas nedēļas.

Slimošana ar gripu šogad aizrit visai smagi – ar augstu temperatūru, kaulu un acu sāpēm. Kā biežākās komplikācijas Zdanovskis minēja pneimoniju jeb plaušu karsoni un haimorītu jeb deguna blakusdobumu iekaisumu. Šogad pneimoniju kā gripas sekas slimnīcā ārstējuši 44 cilvēki, no tiem 10 - bērni, bet haimorītu - 10 pacienti.

Jau informēts, ka sakarā ar gripas epidēmiju janvāra beigās Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova (RP) parakstīja rīkojumu par karantīnas pasākumu ieviešanu pilsētā.

Saskaņā ar rīkojumu no 29.janvāra uzņēmumu, organizāciju, kultūras iestāžu, Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes pakļautībā esošo iestāžu, profesionālās izglītības iestāžu, citu patstāvīgas bērnu uzturēšanas iestāžu, sociālās aprūpes iestāžu un sporta skolu vadītājiem Daugavpilī uzdots ierobežot masveida pasākumu tostarp: diskotēku, izrāžu un koncertu rīkošanu; nepielaist pie darba darbiniekus, kā arī atbrīvot no mācībām, nodarbībām pulciņos un sporta nodarbībām, no pirmskolas bērnu iestāžu apmeklēšanas personas ar akūtas elpceļu infekcijas saslimšanas pazīmēm.

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītājiem, profesionālās izglītības iestāžu, citu bērnu uzturēšanas iestāžu vadītājiem jāinformē valsts aģentūras "Latvijas infektoloģijas centrs" Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas Latgales reģiona epidemiologu par gadījumiem, kad gripas saslimstības dēļ apturēts mācību process kādā iestādē, klasē vai grupā, kā arī, kad iestādē, klasē vai grupā slimo vairāk nekā 20% audzēkņu.

Gripas simptomi ir drebuļi un strauja ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, stipras galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, sāpes acu ābolos, kairinoša sajūta rīklē, sauss, kairinošs klepus, sāpes aiz krūšu kaula un izteikts nespēks.

Lai mazinātu saslimstības iespējas, cilvēkiem ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas, kā arī skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu, jācenšas lietot vitamīniem bagātu uzturu, arī pastaigas svaigā gaisā palīdzēs uzturēt stiprāku imunitāti, norāda speciālisti.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais