Pret jauno gripu vakcinēti pieci miljoni eiropiešu; nopietnu komplikāciju no vakcīnām nav

Eiropas Medikamentu aģentūra (EMEA) paziņojusi, ka pret jauno gripas vīrusu A(H1N1) Eiropas Savienībā (ES) vakcinēti pieci miljoni cilvēku.

"Turpinoties vakcinācijas kampaņām ES, līdz šim vakcinēti aptuveni pieci miljoni cilvēku," teikts EMEA paziņojumā. "Līdz šim konstatētās blakusparādības galvenokārt bijuši viegli simptomi, tādi kā drudzis, nelabums, galvassāpes, alerģiskas reakcijas un injekcijas vietas reakcija, kas apstiprina gaidīto trīs vakcīnu drošību."

"EMEA ir izskatījusi jaunākos datus par centralizēti apstiprinātajām pandēmijas vakcīnām "Celvapan", "Focetria" un "Pandemrix"," pavēstīja organizācija. "Aģentūra atkārtoti apstiprina pozitīvo līdzsvaru starp ieguvumu un riskiem esošās A(H1N1) pandēmijas kontekstā."

EMEA arī pavēstīja, ka vairumam cilvēku pietiek ar vienu vakcīnu "Pandemrix" un "Focetria" devu.

"Dati par "Pandemrix" un "Focetria" liecina, ka viena šo vakcīnu deva ir pietiekoša imūnsistēmas reakcijas izraisīšanai, kas būtu pietiekama aizsardzībai pret A(H1N1) pandēmiju dažās vecuma grupās," paziņoja EMEA. "Vienu devu var lietot pieaugušie vecumā no 18 līdz 60 gadiem, "Focteria" viena deva ir pietiekoša bērniem un pusaudžiem no deviņiem gadiem, bet "Pandemrix" - no desmit gadiem."

Abas vakcīnas var lietot kopā ar sezonālās gripas vakcīnām.

Latvijā

Polijā nevalstiskā organizācija iesūdzējusi tiesā prezidentu Andžeju Dudu saistībā ar izteikumiem par pretrunīgus vērtējumus izsaukušo filmu "Zaļā robeža", kurā apskatīta situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas, kur Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izvērsis hibrīdkara operāciju, cenšoties Eiropas Savienībā (ES) iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.