Amerikāņi strādā pie testa, kas asinīs varēs uzrādīt uzreiz piecus vīrusus

Amerikāņu zinātnieki sākuši izstrādāt universālu testu, ar kura palīdzību būs iespējams noteikt HIV vīrusa, sifilisa, gonorejas un herpes vīrusa klātbūtni cilvēka organismā, raksta apvienibahiv.lv

„Mūsu uzdevums ir izstrādāt nedārgu kombinētu testu, kas minūtes laikā pēc viena asins piliena no pirksta parādīs infekcijas, kas tiek nodotas dzimumkontaktu ceļā. Mēs jau esam izstrādājuši HIV testu komplektu, kuram nav nepieciešams nosūtīt analīzes uz laboratoriju un kas dod absolūti precīzu atbildi par to, vai cilvēkam ir vai nav infekcija,” stāsta zinātnieku grupas vadītājs Alekss Marčeks (Ņujorka, ASV).

Pēc dažādu pētījumu datiem, apmēram 86 miljoni cilvēku visā pasaulē ir herpes vīrusa nēsātāji, bet 12 miljoni slimo ar sifilisu. Apmēram 100 miljoni cilvēku ir riska grupā kļūt par HIV vīrusa nēsātājiem, jo gan herpes, gan sifilisa vīruss vairākas reizes palielina risku inficēties ar HIV.

„Atklājot šos slimniekus un viņus izārstējot, mēs varam kavēt HIV infekcijas uzliesmojumu jau pavisam netālā nākotnē,” uzska A. Marčeks. Jaunā testa izstrādei atvēlēts vairāk nekā 5 miljoni ASV dolāru. Zinātnieki sola jauno testu izstrādāt līdz 2011. gadam.

Svarīgākais