Austrumu slimnīcā izmanto jaunas paaudzes implantu krūškurvja traumām

Rīgas Austrumu slimnīcas traumatologi sadarbībā ar torakālajiem ķirurgiem pirmo reizi Latvijā pacientam ar krūškurvja traumām izmantojuši jaunas paaudzes ribas fiksējošus implantus, kuru izmantošana samazina iespējamo komplikāciju risku pēcoperācijas periodā un būtiski samazina laiku, kas pacietam būtu jāpavada pie mākslīgās ventilācijas aparatūras, kamēr ribu lūzumi saaug un atjaunojas normāla elpošana, Neatkarīgo informē slimnīcā.

Rīgas Austrumu slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā pacienti ar krūškurvja bojājumiem un lauztām ribām nonāk samērā bieži – pēc ceļu satiksmes negadījumiem. Līdz šim praksē lietotie implanti nebija tik kvalitatīvi, jo pastāvēja diezgan augsts komplikāciju risks, tāpēc speciālisti no ribu fiksācijas pēc iespējas atteicās. Pacientiem bija apgrūtināta elpošana un laiks, kamēr ribas saaug, bija jāpavada intensīvajā terapijā pie mākslīgās ventilācijas aparatūras.

Pirms dažiem gadiem Eiropā uzsāka lietot jaunas paaudzes ribu fiksācijas implantus, kas ir izgatavoti no titāna sakausējuma, ir elastīgi un piemērojas ribu funkcionalitātei. Latvijā jauno ribas fiksējošo implantu ievietošanas operāciju veicis Rīgas Austrumu slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas traumatologs ortopēds Uģis Zariņš, asistējot Torakālās ķirurģijas nodaļas ķirurgam Mārim Apšvalkam.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais