Dzeršana sargā vīriešu sirdi, bet izraisa citas kaites

Alkohola patērēšana ik dienas vīriešiem ievērojami samazina iespēju saslimt ar koronārajām sirds slimībām. Tomēr tas nepaglābj dzērājus no citām kaitēm.

Spāņu zinātnieku veiktajā pētījumā piedalījās vairāk nekā 15500 vīrieši un 26 tūkstoši sieviešu, un, pētot viņu organismu reakciju uz alkoholu, atklājās, ka vīriešiem dzeršana var pat palīdzēt. konkrēti — samazināt risku saslimt ar sirds slimībām. Sievietēm šāds efekts novērots netika, vēsta BBC.

Citi speciālisti par pētījuma rezultātiem gan ir skeptiski un brīdina, ka pārliekas dzeršanas izraisītu slimību dēļ ik gadus pasaulē mirst apmēram 1,8 miljoni cilvēku.

Pētījums tika veikts Spānijā — valstī ar relatīvi augstu alkohola patēriņu, turklāt šeit ir novērots relatīvi zems koronāro sirds slimību biežums. Pētījumā tika iesaistīti vīrieši un sievietes vecumā no 29 līdz 69 gadiem, un tiem desmit gadu laikā bija jādokumentē savi dzeršanas paradumi.

Atklājās, ka vīriešiem, kuri dzer maz -- mazāk par glazīti šņabja dienā -- sirds slimību risks bija samazināts par 35 procentiem. Bet tiem, kas dzer daudz -- vismaz trīs glāzes šņabja dienā -- risks bija samazināts par apmēram 50 procentiem.

Britu speciālisti pret šādiem rezultātiem gan ir piesardzīgi un norāda, ka koronārās ir tikai viena no sirds slimību veidiem. "Vidējs alkohola patēriņš var mazināt sirdslēkmes risku, tomēr kardiomiopātija, sirds muskuļa slimības risks, turpretim ir saistīts ar ar augstu alkohola patēriņu un var novest pie dzīves kvalitātes pazemināšanās un priekšlaicīgas nāves," saka Britu sirds funda māsa Katija Rosa.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.