Valsts vakcīnu iepirkuma konkursā pieteikušies seši pretendenti

Veselības norēķinu centra izsludinātajā vakcīnu un šļirču, kas plānotas nākamajiem diviem gadiem, iepirkuma konkursā saņemti sešu pretendentu pieteikumi, informēja Veselības norēķinu centra pārstāvis Toms Noviks.

Kā skaidroja Noviks, šobrīd vēl norit iepirkuma "Vakcīnas un šļirces 2010.-2011.gadam" piedāvājumu izvērtēšana, jo konkurss beidzās tikai šonedēļ. Konkrētāk par iepirkuma rezultātiem Veselības norēķinu centrs sola informēt tikai pēc iepirkumu komisijas lēmuma paziņošanas.

Arī informāciju par vienas vakcīnu vienības cenu Veselības norēķinu centrs vēl nenosauc, atkārtojot, ka tā būs zināma tikai pēc pieteikumu izvērtēšanas. Savukārt iepirkto vakcīnu daudzums būs atkarīgs no pieejamajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Vakcīnas tiks iepirktas pret tuberkulozi, B hepatītu, difteriju, stingumkrampjiem, bezšūnu garo klepu, poliomielītu, pneimokoku infekciju bērniem, masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu un vējbakām, ērču encefalītu, cilvēka papilomas vīrusu, rotavīrusu un citām infekcijām.

Kā ziņots, ka pagājušā nedēļā Imunizācijas valsts padomes locekļi vienojās, ka profilakses nolūkos izmaiņas vakcinācijas kalendārā ir nepieciešamas un tāpēc papildu potes ir jāiepērk.

Jau ziņots, ka 23.maijā veiktajās izmaiņās Vakcinācijas noteikumos paredzēts papildināt bērnu vakcinācijas kalendāru ar vakcināciju pret pneimokoku infekciju no nākamā gada 1.janvāra, ar 12 gadus vecu meiteņu vakcināciju pret dzemdes kakla vēzi izraisošo papilomas vīrusa infekciju no nākamā gada 1.septembra un ar vakcināciju pret rota vīrusu no 2011.gada 1.janvāra.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš sacīja, ka viņam ir iebildumi pret jauno vakcinācijas plānu, jo iepirkuma procedūrai un vakcīnu iegādei nepieciešami aptuveni seši miljoni latu.

Ņemot vērā sarežģītos finansiālos apstākļus veselības aprūpē un zāļu pieejamībā, arī Latvijas Farmaceitu biedrība un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija aicina vismaz uz laiku izslēgt vējbaku vakcīnu no valsts apmaksājamo vakcīnu saraksta, saglabāt bērnu vakcināciju pret B hepatītu un nepapildināt vakcinācijas kalendāru ar jaunām potēm.

Izmainot vakcinācijas kalendāru, 2009.gadā būtu papildu nepieciešams 3,21 miljons latu, 2010.gadā - vismaz 4,65 miljoni latu, 2011.gadā - vismaz 6,4 miljoni latu, liecina Veselības ministrijas dati.

Svarīgākais