Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Desmit mēnešu laikā reģistrēti vairāk nekā 5000 pirmreizēji vēža pacienti

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kuras sastāvā ir lielākā onkoloģisko slimību ārstēšanas klīnika Latvijas Onkoloģijas centrs, šāgada pirmajos desmit mēnešos ir reģistrēti 5406 pacienti, kuriem onkoloģiska saslimšana ir diagnosticēta pirmreizēji.

Aktuāla problēma vīriešiem ir saslimstība ar plaušu un prostatas vēzi. Šāgada desmit mēnešos pirmo reizi tie atklāti attiecīgi 454 un 408 gadījumos. 2008. gadā šīs bija biežāk izplatītās ļaundabīgo audzēju diagnozes vīriešiem Latvijā - plaušu vēzis tika atklāts 19,8% un prostatas vēzis 17% vīriešu.

Gada pirmajos desmit mēnešos diagnoze krūts vēzis pirmo reizi noteikta 631 sievietei. Pērn šis bija biežāk izplatītākais audzējs sievietēm Latvijā, tas tika atklāts 21% gadījumos. Kopumā ar šo diagnozi uzskaitē pašlaik atrodas 10747 sievietes, kuru pamata ārstēšanās vieta ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.

Onkologi atgādina, ka diagnoze vēzis ir ārstējama, tomēr rezultāts lielā mērā ir atkarīgs no slimības atklāšanas savlaicīguma. Medicīnas doktore Dace Baltiņa atgādina: „Jāatceras, ka vērsties pēc palīdzības nekad nevar būt par vēlu. Tomēr, jo agrāk cilvēks to darīs, jo labāk.” Vismaz trešajā daļā gadījumu audzēju cēloniskie faktori ir potenciāli novēršami, jo tie ir saistīti ar mūsu labprātīgu izvēli: nesmēķēt, lietot veselīgu uzturu, ierobežot alkohola patēriņu, rūpēties par normālu ķermeņa svaru, izsargāties no pārmērīga saules starojuma, izvairīties no zināmiem kancerogēniem darbā un sadzīvē un aktīvi piedalīties vēža agrīnas diagnostikas programmā.

Šogad Rīgas Austrumu slimnīca ir veikusi investīcijas un uzlabojusi vēža diagnostikas un ārstēšanas iespējas. Oktobrī tika atklāta stereotaktiskās staru terapijas iekārta. Šo faktu onkologi jau ir nodēvējuši par jaunas ēras sākumu staru terapijā Baltijā. Tā ir unikāla metode, kas ļauj veikt visjaunāko neinvazīvo ārstēšanu vēža pacientiem, nekaitējot audzēja tuvumā esošajiem veselajiem audiem un nepielietojot tradicionālo ķirurģiju.

Slimnīcas Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikas vadītājs Sergejs Popovs: „Ārstēšana ar jauno staru terapijas iekārtu ļauj pilnībā panākt sīku audzēja perēkļu iznīcināšanu, tādējādi būtiski pagarinot pacienta dzīvildzi un uzlabojot dzīves kvalitāti. Tā ir cerība pacientiem, kuriem iepriekš bijām spiesti dažādu iemeslu dēļ atteikt.” Viņš arī uzsver, ka ar jaunās tehnoloģijas palīdzību tiks paaugstināta pakalpojuma pieejamība, jo, piemēram, ja iepriekš bija nepieciešamas vidēji 30 starošanas reizes, tad tagad noteiktos gadījumos tās būs no 1 līdz 4 reizēm.

Onkoloģiskajiem pacientiem, kuriem saskaņā ar konsīlija lēmumu ir nepieciešama stacionāra ārstēšana, tāpat kā iepriekš par gultas dienu ir jāveic pacienta iemaksa 5 latu apmērā. Pirmreizējiem pacientiem (gan ar labdabīgiem, gan ļaundabīgiem audzējiem) konsultācijas cena pie onkologa ir 5 lati (jābūt ģimenes ārsta nosūtījumam). Pacientiem, kuri saņem ķīmijterapijas un staru terapijas kursus, procedūras valsts finansējuma ietvaros ir bez maksas. No 14. septembra Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ir atcelts pacientu līdzmaksājums par onkoloģiskajām un onkohematoloģiskajām operācijām, kas līdz šim bija 30 lati (to paredzēja šā gada 1. martā pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.1046 par Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību). Šādu lēmumu slimnīcas vadība pieņēma, lai esošajā finansiālajā situācijā nāktu pretim pacientiem, kuri atliek ārstēšanos finansiālu apsvērumu dēļ.