Rehabilitāciju cilvēkiem, kuri cietuši no vardarbības, atliek uz diviem gadiem

Saeima veic grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, paredzot sociālo rehabilitāciju visu vecumu strādājošiem, bet atliekot uz diviem gadiem rehabilitāciju pieaugušiem cilvēkiem, kuri cietuši no vardarbības.

Valsts apmaksāti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi darbspēju atjaunošanai būs pieejami visām nodarbinātām personām ar funkcionāliem traucējumiem neatkarīgi no vecuma, paredz grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kurus ceturtdien apstiprinājusi Saeima. Līdz šim sociālo rehabilitāciju varēja saņemt cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem tikai darbspējas vecumā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norāda: ir tikai taisnīgi, ka darbspēju atjaunošana ir pieejama ikvienam strādājošam cilvēkam ar funkcionāliem traucējumiem – ne tikai tiem, kuri vēl nav sasnieguši pensijas vecumu. Grozījumus likumā virzīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. A. Barča saka: tas ir arī signāls, ka valsts atbalsta pēc iespējas ilgāku darba mūžu un nodrošina vienlīdzīgus apstākļus visiem strādājošajiem neatkarīgi no vecuma. Arī Tiesībsarga birojs jau iepriekš bija norādījis uz diskrimināciju pēc vecuma, ja rehabilitācija pienākas tikai noteikta vecuma cilvēkiem.

Likuma grozījumi pēc Tiesībsarga biroja ierosinājuma paredz arī pilnveidot kārtību, kā tiek nodrošināta dzīvesvieta personām, kurām vairs nav nepieciešami ilgstošās sociālās aprūpes iestādes pakalpojumi. Turpmāk pašvaldībām būs jānodrošina attiecīgajai personai izmitināšana, ja tai nav iespējas iemitināties agrāk aizņemtajā dzīvojamajā telpā. Par izmitināšanu būs atbildīga pašvaldība, kuras teritorijā persona dzīvojusi pirms iestāšanās institūcijā, bet, ja to nevar noskaidrot, tad rūpes jāuzņemas pašvaldībai, kurā ir personas pēdējā konstatējamā atrašanās vieta. Pašlaik sociālās aprūpes centri var izrakstīt klientu tikai tad, ja pašvaldība rakstveidā apliecina, ka tā nodrošinās izmitināšanu, taču tas nav pašvaldības pienākums. «Tas ierobežo personas tiesības un faktiski bez tiesas lēmuma var tikt atņemta brīvība,» skaidro Tiesībsarga birojā.

Likuma grozījumi arī uz diviem gadiem atliek valsts finansētas sociālās rehabilitācijas nodrošināšanu no vardarbības cietušiem pieaugušajiem un vardarbības veicējiem – tā par valsts līdzekļiem būs pieejama no 2015. gada, nevis 2013. gada, kā to paredzēja likums līdz šim. Patlaban valsts sociālo rehabilitāciju nodrošina no vardarbības cietušiem bērniem, cilvēku tirdzniecības upuriem, personām ar funkcionāliem traucējumiem un atsevišķām citām iedzīvotāju grupām.

Svarīgākais