Slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nonācis ar malāriju inficēts pacients

Rīgas Austrumu slimnīcas mediķu aprūpē nonācis pacients, kas ir inficējies ar tropisko infekciju malāriju - viņa veselības stāvokli vērtē kā vidēji smagu, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Uzņemot saslimušo Latvijas Infektoloģijas centra stacionārā, mediķiem nav bijis šaubu, ka pacients ir inficējies ar malāriju, jo bija visas malārijai raksturīgās pazīmes. Diagnoze apstiprināta arī laboratoriski.

Visticamāk, ka pacients ar malāriju inficējies ceļojuma laikā pa Āfrikas rietumu krasta valstīm. Atgriežoties no ceļojuma, viņa pašsajūta pasliktinājusies - bijusi paaugstināta ķermeņa temperatūra, un pats saslimušais secinājis, ka tā nav vienkārša saaukstēšanās, bet gan malārijas izpausmes.

Turklāt pacients zinājis, ka dodas uz valstīm, kur ir izplatīta malārija, taču nav lietojis līdzekļus, kas pasargātu viņu no iespējamas inficēšanās, lai gan zinājis, ka tas ir jādara.

Šogad Latvijas Infektoloģijas centrā jau ir ārstējušies četri ar malāriju inficēti pacienti. Viens no šiem pacientiem gada laikā ir piedzīvojis divus malārijas uzliesmojumus.

Mediķi atgādina, ka malārija ir izplatītākā un arī bīstamākā tropiskā infekcijas slimība. Slimību raksturo drudža lēkmes, kas sākas ar stipru trīci, temperatūras paaugstināšanos līdz 39-40 grādiem, nemieru, galvassāpēm, paātrinātu elpošanu, sāpēm locekļos un jostas apvidū. Slimniekam palielinās aknas un liesa, rodas anēmija. Lēkme var ilgt no dažām līdz pat astoņām stundām. Pēc tās vērojama strauja temperatūras krišanās, svīšana, nespēks, miegainība. Lēkmes atkārtojas.

Arī pēc izrakstīšanās no stacionāra malārijas slimniekam parasti jāturpina lietot medikamenti, lai nerastos infekcijas recidīvi jeb saslimšana ar malāriju neuzliesmotu atkārtoti. Imunitāte pret šo infekciju nerodas arī pēc tās pārslimošanas.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais