Standartizētās cigarešu paciņas varētu ieviest arī Latvijā

© Scanpix

Pie jautājuma par cigarešu tirdzniecību vienādos iepakojumos jau ilgu laiku strādā Eiropas Ārstu pastāvīgā komiteja, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Apinis skaidroja, ka Austrālija ir pirmā valsts, kas paspējusi realizēt šo iniciatīvu dzīvē, tomēr jautājums neesot jauns un neizzināts arī Eiropā. Viņš sacīja, ka pats jau ir par to runājis Eiropas Parlamentā un šādu noteikumu ieviešana strauji virzoties uz priekšu.

"Es domāju, ka mums izdosies piespiest īstenot šo principu ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā," ir pārliecināts Apinis.

Jau ziņots, ka Austrālijā stājies spēkā likums, kas nosaka, ka sākot ar 2012.gada 1.decembri cigaretes tiek tirgotas standartizētās paciņās, uz kurām tiks attēloti uzkrītoši grafiski brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu un zīmola nosaukums nelielā drukā.

Arī Saeimas neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks uzskata, ka Latvijai jāseko Austrālijas piemēram. "Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Latvija nevarētu sekot šādas iniciatīvas īstenošanai," norāda Upenieks. Deputāts nolēmis jau tuvākajā laikā sagatavot nepieciešamos likumu grozījumus iniciatīvas iesniegšanai Saeimā.

Svarīgākais