Nākamnedēļ Saeimas komisijas diskutēs par veselības mācības ieviešanu izglītības iestādēs

Nākamnedēļ, 5.decembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē paredzēts diskutēt par veselības mācības ieviešanu izglītības iestādēs.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete (V), iepriekš komisija jau diskutēja par mācību priekšmetiem skolās, un Izglītības un zinātnes ministrija paudusi viedokli, ka integrētā pieeja, proti, veselības jautājumus iekļaujot sociālo zinību blokā, ir attaisnojusies. Nemierā ar šādu nostāju bija Latvijas Ārstu biedrība un citas nevalstiskās organizācijas.

Jautājumu par veselības mācību skolās apspriest kopsēdē aicinājusi Sociālo un darba lietu komisija, un par šo jautājumu plānots diskutēt no sociālā un veselības aspekta. Uz komisiju kopsēdi ir aicināti Veselības ministrijas (VM), Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), kā arī Latvijas Ārstu biedrības pārstāvji.

Kaut arī par veselības mācību skolās tiek diskutēts jau ilgu laiku un pagaidām būtiski rezultāti nav panākti, Druviete uzsver, ka divu komisiju nostājai šajā jautājumā ir liela nozīme. Taujāta, vai atbalsta veselības mācības ieviešanu skolās, deputāte pauda viedokli, ka integrācija, iekļaujot veselības mācību sociālo zinātņu blokā, nav attaisnojusies. Druviete arī atbalsta veselības mācības ieviešanu, ja tai būs pārdomāta programma.

Kā ziņots, VM ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu, kurā piedāvā divas iespējas veselības izglītības nozīmes palielināšanai skolās - viena no tām paredz no 2014./2015.mācību gada noteikt veselības mācību kā atsevišķu obligātu priekšmetu visās vidējās un profesionālās izglītības iestādēs.

VM piedāvā arī otru iespēju - palielināt veselības izglītības nozīmi pamatizglītības mācību priekšmeta ''Sociālās zinības'' saturā. Tad IZM līdz 2013.gada 1.martam būtu jāizveido darba grupa, iesaistot VM un veselības nozares nevalstiskās organizācijas, kas izstrādātu priekšlikumus sociālo zinību saturam. Sagatavotu tiesību aktu projektu darba grupai būtu jāiesniedz izglītības un zinātnes ministram līdz 2013.gada 1.jūnijam.

Veselības mācība kā atsevišķs priekšmets tika likvidēts un aizstāts ar sociālajām zinībām 1. līdz 9.klašu skolēniem no 2005./2006.gada. Šis lēmums savulaik tika pamatots ar nepieciešamību izvairīties no izglītības satura sadrumstalošanas. Tomēr VM uzskata, ka tieši šobrīd veselības mācība ir sadrumstalota pa vairākiem mācību priekšmetiem bez vienotas koordinācijas.

10. līdz 12.klašu skolēniem veselības mācība patlaban ir noteikta kā viens no izvēles mācību priekšmetiem vispārējās vidējās izglītības programmu obligātajā saturā.

Svarīgākais