Pārbaudot pretgripas medikamentu cenas, atsevišķās aptiekās tās pārsniedz atļauto

Veselības inspekcijas inspektori veikuši kontroli divpadsmit Rīgas un Rīgas rajona aptiekās, lai tajās pārbaudītu pretgripas medikamentu Tamiflu un Relenza izplatīšanas noteikumu ievērošanu.

Pārbaudes tika uzsāktas, pamatojoties uz inspekcijā saņemtu iesniegumu, kurā tika izteikti apgalvojumi, ka aptiekās pretgripas zāles tiek tirgotas par divas reizes augstāku cenu, nekā paredz maksimāli pieļaujamā aptiekas cena. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras mājas lapā publiski pieejamo informāciju, maksimāli pieļaujamā aptiekas cena zālēm Tamiflu ir 21,76 lati, bet zālēm Relenza maksimālā aptiekas cena ir 20,63 lati.

Pārbaudēs netika konstatēts, ka zāles aptiekās tiek izplatītas par divas reizes augstāku cenu, bet gan, ka piecās no pārbaudītajām aptiekām medikamenta cena netiek pārsniegta, divās aptiekās medikaments nav pieejams, četrās aptiekās cena tiek pārsniegta par 18 – 20 santīmiem, bet vienā aptiekā cena pārsniegta par 46 santīmiem, nra.lv pastāstīja Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Raboviča. Pēdējās minētās aptiekas pārstāvji ir uzaicināti ierasties inspekcijā, lai sniegtu paskaidrojumus par konstatētajiem pārkāpumiem administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanai un lēmuma pieņemšanai.

Ņemot vērā pretgripas zāļu iegādes aktualitāti, inspekcija turpinās pārbaudes, tai skaitā pārbaudot, vai tiek ievēroti recepšu medikamentu izsniegšanas noteikumi aptiekās, atbilstoši Farmācijas likumam.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais