Diena priekšlaikus dzimušo atbalstam

Latvijā pagājušajā gadā priekšlaikus piedzima 1100 mazuļu, 50 jaundzimušie svēra mazāk nekā vienu kilogramu. Šo sestdien, 17. novembrī, visā pasaulē atzīmē priekšlaikus dzimušo bērnu dienu, un šogad šo datumu īpaši atzīmēs arī Latvijā, Neatkarīgajai pastāstīja Latvijas Neonatologu biedrībā.

Ikviens 17. novembrī pulksten četros pēcpusdienā aicināts uz Rīgas Domu, kur notiks labdarības koncerts un muzikāls svētbrīdis Es piedzimu agrāk un kurā piedalīsies Evita Zālīte, Sonora Vaice un Krišjānis Norvelis, pie ērģelēm – Kristīne Adamaite. Pāragri dzimušie bērniņi ģimenei ir fizisks, emocionāls un arī finansiāls pārbaudījums, tāpēc šī diena veltīta viņiem, lai atbalstītu smagajā cīņā par savu bērnu dzīvību un veselību. Diena veltīta arī mediķiem, kuri rūpējas par tikko dzimušajiem un tiem, kas pasaulē ienākuši priekšlaikus. Sestdien pie Bērnu slimnīcas pacels arī karogu ar priekšlaikus dzimušo bērnu dienas simbolu – bezgalības zīmi. Gaismas festivāla ietvaros izgaismos arī Rīgas Dzemdību namu.

Neonatologi norāda, ka priekšlaikus dzimuši mazuļi ir īpaša riska grupa – viņiem ir augstāks mirstības un dažādu īslaicīgu un ilglaicīgu veselības problēmu risks, tāpēc viņiem nepieciešama īpaša aprūpe un uzmanība. Apmēram pusē gadījumu, kad mazulis piedzimst priekšlaikus, īstais iemesls netiek atklāts, tomēr viens no veselības problēmu cēloņiem ir plaušu attīstības līmenis. Pāragri dzimušiem mazuļiem biežāk iespējamas hroniskas plaušu slimības, redzes traucējumi, barošanas problēmas, pat vienkāršs vīruss var izrādīties nāvējošs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.