Mediķi aicina pasargāt mazuļus no nāves miegā

Zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms (ZPNS) ir mazuļa nāve miegā, kurai joprojām nav atrasti konkrēti cēloņi, tomēr ir apzināti riska faktori, par kuriem no šodienas informatīvā kampaņā Veselības ministrija (VM), sadarbojoties ar "Māmiņu klubu" un ģimenes ārstiem, informēs esošos un topošos vecākus.

Mediķi skaidro, ka visos ZPNS gadījumos novērots skābekļa trūkums bērna organismā. ZPNS tiek saistīts ar to, ka mazuļa organisma elpošanas centrs vēl nav nobriedis, tāpat kā nervu sistēma, līdz ar to atsevišķos gadījumos vienkārši apstājas zīdaiņa elpošana.

Pērn Latvijā no ZPNS miruši 12 bērni.

Viens no ZPNS riska faktoriem ir smēķēšana grūtniecības laikā, tostarp pasīvā smēķēšana. Nikotīna klātbūtne gaisā rada bērnam skābekļa trūkumu un negatīvi ietekmē nervu sistēmu, līdz ar to elpošanas centra darbību, - tas var darboties sliktāk.

ZPNS riska grupā ir arī priekšlaicīgi dzimušie bērni, kā arī mazuļi ar mazu ķermeņa svaru - zem 2,2 kilogramiem.

Viens no galvenajiem veidiem, kā izvairīties no ZPNS, ir pievērst uzmanību videi, kurā bērns pēc dzimšanas atradīsies, stāsta Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kriecberga. Piemēram, vismaz līdz gada vecumam bērna gultiņā nevajadzētu atrasties spilvenam un mīkstajām mantām, lupatiņām, dvieļiem, pudelītēm un citiem priekšmetiem, ko mazulis sev var uzraut virsū un šādi nosmakt.

Tāpat ļoti svarīga ir arī bērna gulēšanas poza, uzsver Kreicberga. Visdrošāk ir mazuli guldīt uz muguras - ja bērns pats nav apvēlies uz vēdera, bet nolikts tā, un ja gultiņā ir mīksts matracis, ZPNS risks pieaug 20 reizes. "Ir pierādīts, ka uz vēdera bērni guļ ilgāk un mierīgāk, tomēr ne drošāk," norāda speciāliste.

Jāizvairās arī no bērna pārkaršanas riskiem, piemēram, pārlieku lielas telpu sasildīšanas. "Ziema ir epidemioloģiski bīstamākais laiks ZPNS gadījumiem," piebilda Kreicberga.

Šodien atklātā sabiedrības informēšanas kampaņa būs vērsta ne tikai uz ZPNS novēršanu, bet arī uz bērnu traumatisma mazināšanu. "Māmiņu klubs" ir sagatavojis septiņas īsfilmas par šīm tēmām un ar tām iepazīstinās vecākus. Tāpat VM ir sagatavojusi informatīvus materiālus vecākiem par ZPNS riska faktoriem, kurus vecāki saņems pie ģimenes ārsta.

Svarīgākais