Latvijas ārsti veic unikālu operāciju un izglābj jaunieti ar asiņošanu smadzenēs

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā 19 gadus vecai jaunietei ļoti smagā stāvoklī veikta līdz šim neiespējama galvas asinsvadu patoloģijas operācija.

Ārstiem izdevies diagnosticēt un likvidēt 1,5 x 2,5 milimetrus lielu aneirismu, kas ir asinsvada sienas iedzimta paplašināšanās un vājums, tā pakļaujot pacientu asiņošanas riskam galvas kausa dobumā. Konkrētajā gadījumā aneirisma bija plīsusi un radījusi jaunajai sievietei asinsizplūdumu smadzenēs.

Patoloģijas ārkārtēji mazais izmērs nepieļāva ārstēšanu ar ķirurģisku iejaukšanos. Savukārt modernā invazīvā radioloģija sniedz iespēju novērst asinsvadu defektus un deformācijas, ievadot mikrokatetru caur cirkšņa artēriju, un ar speciālas spirālītes ievietošanu aiztaisīt ciet plīsumu un likvidēt apdraudējumu. Šī metode pacientam ir saudzējošāka, līdz ar to atveseļošanās periods pēc šāda tipa operācijām ir krietni īsāks.

Šāda aneirismas ārstēšana ir unikāla, jo tik maza izmēra patoloģiju koriģēt ir īpaši grūti. Šo juveliera smalko darbu bija iespējams veikt, izmantojot oktobra sākumā uzstādīto jaunākās paaudzes angiogrāfijas iekārtu.

Kā norāda invazīvā radioloģe Svetlana Rudņicka, aneirismu cilvēks nevar sajust, izņemot gadījumus, kad tā ir ļoti liela izmēra, jo tas var izraisīt trokšņus galvā un jušanas traucējumus. Tomēr, tā kā ir uzlabojušās vispārējās diagnostikas metodes, tad šādas patoloģijas bieži tiek konstatētas, sākotnēji meklējot citas problēmas.

"Ir pierādīts, ka cilvēkiem, kuru asinsradiniekiem ir konstatētas aneirismas, varbūtība slimot ar šādu patoloģiju ir trīs reizes lielāka," saka Rudņicka un aicina ģimenes ārstus pievērst uzmanību šai problēmai.

Mediķi atzīmē, ka galvas asinsvadu patoloģijas sev līdzi nes augstu mirstības risku. Statistikas dati liecina, ka sirds un asinsvadu slimības ik gadu Eiropā izraisa 4,3 miljonus nāves gadījumu. Mirstība no asinsrites sistēmas slimībām joprojām ir biežākais nāves cēlonis Latvijā gan vīriešiem, gan sievietēm un veido vairāk nekā 55% no visiem letālajiem gadījumiem.

Kā ziņots, šā gada 1.oktobrī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā darbu sāka jaunais angiogrāfijas aparāts, ar kuru tiek pavērtas jaunas iespējas veikt ne tikai asinsvadu un žults sistēmas izmeklēšanu un ārstēšanu, bet arī dažādu vēdera dobuma orgānu šūnu iegūšanu histoloģiskiem un citoloģiskiem izmeklējumiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.