Bērnu slimnīcā viesojas dakteris klauns

© Publicitātes foto

Dakteri klauni – iespējams, tas var izklausīties nedaudz divdomīgi, bet, zinot, ka Bērnu slimnīcā Rīgā viesojušies trīs speciālisti, kuri sevi nekautrējas nosaukt šādā vārdā un snieguši meistarklases Latvijas bērnu mediķiem, jāatzīst, ka tas ir pavisam nopietni.

Pirmo reizi profesionāli dakteri klauni sāka praktizēt 1986. gadā ASV, savukārt pašlaik pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru klaunu organizācijas. Arī Latvijā no nākamā gada biedrība Dr. Klauns sadarbībā ar Bērnu slimnīcu un ar Izraēlas vēstniecības, uzņēmuma Food Union un Avena labdarības fonda Paaudze atbalstu plāno realizēt Sapņu daktera jeb Dakteru klaunu projektu.

Biedrības dibinātāja Marianna Milovska stāsta, ka klaunu terapija pasaulē kļūst aizvien populārāka. Aktīvas klaunu terapijas kustības ir ASV, Izraēlā, Rietumeiropā un Krievijā. Visās slimnīcās, kur sapņu dakteri parādās, vajadzība pēc viņiem mediķu ikdienas darbā tikai pieaug. Jau novembrī Dr. Klauns aicinās pietiekties apmācībām, bet pēc atlases procesa un intervijām apmācību procesu plānots uzsākt februārī. Pirmā prakse notiks pavasarī, bet pilnvērtīga darba sākums gaidāms jūnijā. Aizvadītajā nedēļā Bērnu slimnīcā ar meistarklasēm viesojās profesors Artūrs Eidelmans, Ābrams Kohens un Švili Jākovs no Izraēlas, kas sniedza meistarklases un seminārus gan ārstiem, gan medicīnas māsiņām par klaunu terapiju. A. Eidelmans uzsver, ka sapņu dakteru palīdzību visā pasaulē izmanto intensīvajā terapijā, neonataloģijas, onkoloģijas, ķirurģijas un rehabilitācijas nodaļās, kā arī ar autismu sirgstošiem bērniem un no vardarbības cietušu bērnu aprūpē. Izraēlas Sapņu dakteri (Dream Doctors) ir pirmie jaunā, revolucionārā medicīnas modeļa attīstītāji. Sapņu dakteri ir bērnu sociāli kulturālas rehabilitācijas kustība, kas balstās uz mākslas terapijas, klaunu terapijas un spēles terapijas principiem. Pasaulē eksistē vairāk nekā 30 klaunu terapijas organizāciju, kas apvieno sevī gan profesionāļus, gan brīvprātīgos. Dakterus klaunus gatavo īpašas organizācijas, kuru apmācības process balstās uz zinātniskiem pētījumiem par smiekliem un humoru kā ārstniecības un aprūpes procesa sastāvdaļu. Daktera klauna darba arsenālā ir gan aktiera iemaņas, spēja kontaktēties ar bērniem, prasme smīdināt un rādīt trikus, gan īpaša psiholoģiskā sagatavotība, gan zināšanas par ārstniecības un aprūpes procesu, medicīniskām procedūrām, kā arī spēja improvizēt un elastīgi reaģēt netipiskās situācijās.

Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša norāda, ka ārstniecības un aprūpes procesā līdztekus vecāku mīlestībai un medicīnas personāla profesionalitātei liela nozīme ir mazā pacienta noskaņojumam. Slimnīca ir veikusi priekšdarbus, lai ieviestu klaunu terapiju Bērnu slimnīcā, un, iespējams, jau vasarā pirmais dakteris Klauns tiks pieņemts darbā.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais