Aicina uz veselības istabām Rīgā

Pasaules diabēta dienas ietvaros – 14. novembrī un visu šo nedēļu – Rīgas domes Labklājības departaments aicina pilsētas iedzīvotājus noteikt un izvērtēt savus individuālos cukura diabēta riska faktorus vienā no piecām Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabām.

Veselības istabu darba laikos apmeklētājiem bez maksas un iepriekšēja pieraksta ir iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, kā arī par nelielu samaksu (50 santīmiem) noteikt cukura līmeni asinīs (apmeklētāji, kuri vēlēsies noteikt cukura līmeni asinīs, aicināti ierasties tukšā dūša, jo glikozes līmeni asinīs vislabāk noteikt tukšā dūšā vai apmēram divas stundas pēc vieglas maltītes). Veselības istabu darbinieks sniegs skaidrojumu par iegūtajiem rezultātiem un to ietekmi uz veselību. Apmeklētājiem tiks sniegta informācija par profilaktiskajiem pasākumiem un nepieciešamības gadījumā informēs par medicīnas pakalpojumu pieejamību Rīgas pilsētā. Tāpat būs iespēja saņemt konsultācijas par citām ar veselības veicināšanu un slimību profilaksi saistītām tēmām.

Pērn Rīgā tika reģistrēti 2009 cukura diabēta pacienti, bet kopumā ar cukura diabētu slimoja 25 517 Rīgas pilsētas iedzīvotāju, atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Neatkarīgajai stāsta Labklājības departamenta speciāliste Lita Brice. Šī slimība var skart jebkuru, tāpēc īpaši svarīgi ir apzināties cukura diabēta riska faktorus un veikt nepieciešamos profilaktiskos pasākumus, jo slimības izplatības rādītājs ir cieši saistīts ar liekā svara problēmām un aptaukošanos, neveselīgu uzturu un mazkustīgu dzīvesveidu, ko iedzīvotāji paši vara ietekmēt.

***

Veselības istabas Rīgā• Slokas ielā 161 (otrdien 10–15,

ceturtdien 12–16)

• Aglonas ielā 35/3 (pirmdien, 10.30–16.30, trešdien 10.30–16.30)

• Gaiziņa ielā 7 (pirmdien 12–17, trešdien 9–14, ceturtdien 8–11)

• Aptiekas ielā 8 (trešdien 10–16.30, piektdien 10–16.30)

• Brīvības ielā 237/2 (pirmdien 10–16, ceturtdien 11–17).

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais