Gadā multiplo sklerozi diagnosticē simts cilvēkiem

Latvijā reģistrēti 1558 cilvēki, kuri slimo ar multiplo sklerozi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. 2011. gadā no jauna reģistrēti 110 pacienti – 27 vīrieši un 83 sievietes.

Multiplās sklerozes gadījumā ļoti svarīga ir agrīna diagnostika: jo agrāk slimība atklāta, jo labāki ārstēšanas rezultāti – saglabājas darbspējas, reproduktīvās spējas un attālinās invaliditātes attīstība, norāda Rīgas Austrumu slimnīcas Vispārējās neiroloģijas nodaļas vadītājs Guntis Karelis.

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā Gaiļezers darbu uzsācis multiplās sklerozes vienības ambulatorais kabinets, kur pacientus konsultē neirologs un kvalificēta medicīnas māsa, nodrošinot slimnieku aprūpi, kā arī pacientu un radinieku izglītošanu. Jau pagājušajā gadā slimnīcā izveidota multiplās sklerozes vienība, un tās darbības mērķis ir nodrošināt multiplās sklerozes pacientiem pilna cikla aprūpi. Speciālistu komandā strādā neirologi, neiroradiologi, imunologi, neirooftalmologs, neirootolaringologs un psihologs. Multiplās sklerozes vienībā slimības diagnostikā tiek izmantotas mūsdienīgas diagnostiskās iespējas: magnētiskā rezonanse, neirofizioloģiski izmeklējumi un veiktas imunoloģiskas analīzes. Pēc diagnozes noteikšanas Rīgas Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas speciālisti nodrošina katram pacientam individuāli izstrādātu ārstēšanas plānu un atbilstošu speciālistu uzraudzību, norāda slimnīcā.

Multiplā jeb izkaisītā skleroze ir hroniska autoimūna slimība, kura bojā centrālo nervu sistēmu: galvas, muguras smadzenes un redzes nervus. Simptomi var būt viegli, piemēram, jušanas traucējumi ekstremitātēs, vai izteikti – paralīze vai redzes traucējumi. Slimībai progresējot, attīstās arvien jauni bojājuma perēklīši. Slimības progresēšana, smagums un konkrēti simptomi ir neprognozējami un katram cilvēkam atšķiras.

Pirmie multiplās sklerozes simptomi visbiežāk tiek novēroti jauniem cilvēkiem – parasti 18 līdz 40 gadu vecumā. Sievietes slimo biežāk nekā vīrieši. No kopējā reģistrētā multiplās sklerozes pacientu skaita Latvijā 473 ir vīrieši un 1085 sievietes (uz 100 000 iedzīvotāju šis rādītājs ir 76,31 – vīriešiem 50,69, sievietēm 97,87).

Mediķi norāda, ka slimības gaita un forma ir ļoti individuāla. Ir iespējams, ka slimība progresē lēni, ir viens paasinājums un nākamais seko tikai pēc desmit gadiem, būtiski neietekmējot cilvēka darbspējas un mūža ilgumu. Taču biežāk paasinājumus novēro vienu reizi gada laikā, kas būtiski ietekmē pacienta dzīves kvalitāti.

Lai arī ar izkaisīto sklerozi slimo tūkstošiem cilvēku, aizvien nav zināms, kas izraisa šo saslimšanu, norāda Latvijas Multiplās sklerozes asociācijā.

***

Multiplā skleroze

- Latvijā ir reģistrēti 1558 cilvēki, kuri slimo ar multiplo sklerozi, – 473 vīrieši un 1085 sievietes

- 2011. gadā multiplā skleroze diagnosticēta 110 pacientiem – 27 vīriešiem un 83 sievietēm

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais