Mediķi aicina cilvēkus profilaksei nelietot specifiskus pretgripas medikamentus

Mediķi veselos cilvēkus aicina profilaksei nelietot specifiskus pretgripas medikamentus. Savukārt jaunās gripas vīrusa AH1N1 slimniekiem līdz kontaktam ar ārstu mediķi iesaka nelietot citus medikamentus kā temperatūru pazeminošos medikamentus paracetamolu vai acetaminofenu, bet aizliegts lietot aspirīnu.

Lai pasargātu sevi no iespējamas saslimšanas, iedzīvotājiem tiek ieteikts izvairīties no pūļa, izvairīties no kontakta ar slimu vai iespējami inficētu personu, rūpīgi un bieži mazgāt rokas ar ziepēm, ar nemazgātām rokām neaizskart acis, muti un degunu, izvairīties no apkampšanās, roku paspiešanas sasveicinoties, bieži vēdināt telpas un lietot pietiekamu šķidruma daudzumu un veselīgu pārtiku.

Mediķi norāda, ka cilvēki, kuriem saslimšana ar jauno gripu varētu noritēt smagi, ir bērni, kuri ir jaunāki par diviem gadiem, grūtnieces, pacienti ar hroniskām plaušu slimībām, pacienti ar hroniskām sirds un asinsvadu sistēmas slimībām, diabēta pacienti, bērni, kuri regulāri lieto aspirīnu, un personas, kuras ir vecākas par 65 gadiem.

Mediķi norāda, ka vairums personu pēc saslimšanas ar jauno gripu to pārslimo bez medicīniskās palīdzības un hospitalizācijas nepieciešamības. Lai gan ir pieaudzis ārsta apmeklējumu biežums ar sūdzībām par gripai līdzīgiem simptomiem, tomēr stacionēšana saistībā ar gripu ir retāka vai tāda pati kā sezonālās gripas laikā, tomēr augstāka nekā parasti šajā gadalaikā.