Pagājušajā nedēļā pieaugusi saslimstība ar augšējo elpceļu slimībām

© Rūta Kalmuka F64

Aizvadītās nedēļas laikā par 5,5% pieaugusi saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Kā aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Laura Ševčenko, SPKC ir sācis ikgadējo gripas un augšējo elpceļu vīrusu monitoringu. Oktobra pirmajās divās nedēļās monitoringa iestādes par gripas saslimšanas gadījumiem nav ziņojušas, tomēr aizvadītās nedēļas laikā par 5,5% pieaugusi saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) un vidēji reģistrēti 1253 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Visaugstākā saslimstība ar AAEI aizvadītajā nedēļā tika reģistrēta Jelgavā un Rēzeknē, bet zemākā - Valmierā. Lai gan saslimstība pieaugusi visās vecuma grupās, augstākā reģistrēta bērniem vecuma grupā no dzimšanas līdz 14 gadiem.

Skolas pagājušajā nedēļā apmeklēja vidēji 92,1% skolēnu. Zemākā skolu apmeklētība tika reģistrēta Daugavpilī. Savukārt bērnudārzus apmeklēja vidēji 68,9% bērnu, bet viszemākais bērnudārzu apmeklētības līmenis reģistrēts Jēkabpilī - 53% un Jūrmalā - 62%.

Arī Eiropas valstīs gripas aktivitāte šobrīd ir zema. Tikai atsevišķās valstīs reģistrēti sporādiski gripas gadījumi.

Gripas monitoringu organizē katru gadu no pirmās līdz 20.nedēļai un no 40.līdz 52.nedēļai. Monitoringa mērķis ir novērtēt gripas intensitāti un tendences sezonas laikā, kā arī noteikt apdraudētākās vecuma grupas gripas epidēmijas sezonā, brīdināt sabiedrību un ārstniecības personas par cirkulējošajiem vīrusiem un ieteikt atbilstošākos pretepidēmijas un profilakses pasākumus.

Gripas un augšējo elpceļu infekciju monitoringā ir iekļautas desmit Latvijas lielākās pilsētas. Datus tajā sniedz 60 ģimenes ārsti, 11 stacionārās ārstniecības iestādes, 34 skolas un 36 bērnudārzi. Šajā sezonā gripas monitorings aptver 101 155 jeb gandrīz 5% Latvijas iedzīvotāju.

Svarīgākais