Mediķi prognozē tuberkulozes saslimšanas pieaugumu, prasa papildu finansējumu

Lai nepieļautu vēl lielāku tuberkulozes saslimšanas pieaugumu valstī, varētu sākt ar plaušu speciālistu darba atalgojuma palielināšanu - tam nākamā gada budžetā būtu nepieciešami 84 000 latu, tā šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) plaušu slimību galvenais speciālists Alvils Krams.

Pērn pirmreizēja saslimšana ar tuberkulozi Latvijā tika konstatēta 788 cilvēkiem, savukārt Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka 2011.gadā vēl 300 līdz 400 cilvēkiem Latvijā saslimšana ar tuberkulozi nav tikusi atklāta.

Arī Krams apliecināja, ka statistika neatspoguļo reālo situāciju valstī - saslimšana ir augstāka un tā pieaug. Viņš sacīja, ka galvenais risinājums ir atrast un izārstēt inficētos pacientus, lai tie nepārnes slimību tālāk. Viņš ieteica situāciju atrisināt divos veidos - pirmkārt, atbilstoši atalgot speciālistus par viņu darbu un, otrkārt, piešķirt papildu līdzekļus Tuberkulozes izplatības ierobežošanas programmai.

Krams aicināja Veselības ministriju (VM) apsvērt iespēju nākamās nedēļas laikā izstrādāt priekšlikumu par papildus vēl 84 000 latu piešķiršanu veselības aprūpes nozarei 2013.gada budžetā, lai varētu palielināt mediķu, kas strādā ar tuberkulozes pacientiem, atalgojumu.

Tikmēr VM parlamentā sekretāre Liene Cipule klātesošajiem neko neapsolīja. Viņa piekrita, ka gan augstā saslimstība, gan mediķu atalgojums ir problēmas, tomēr aicināja tās nejaukt un piebilda, ka 84 000 latu piešķiršana atalgojuma palielināšanai mediķiem nāktu par labu, tomēr nesamazinātu saslimstību.

Vairāki sēdes dalībnieki sacīja, ka tuberkulozes ārstniecība valstī ir ļoti labā līmenī, savukārt tieši pie profilakses jeb prevencijas ir nopietni jāstrādā. Arī Cipule piekrita un uzsvēra, ka tuberkulozes izplatība ir ne tikai sabiedrības veselības problēma, bet arī sociāla problēma, kurā būtu jāiesaista arī citas institūcijas, piemēram, pašvaldības.

Kā sēdē informēja VM pārstāvji, šobrīd notiek Tuberkulozes izplatības ierobežošanas valsts programmas precizēšana, kurā tiek uzlabotas vairākas sadaļas, tostarp preventīvā sadaļa. Tomēr uz 2013.gadu papildu līdzekļi programmā nav prasīti, arī Krama paustais ierosinājums par 84 000 latu nepieciešamību programmā nav iekļauts.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais