Piesprauž rozā lentīti krūts veselības atbalstam

© F64 Photo Agency

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību onkoloģiskajām problēmām, Krūts veselības mēneša laikā un Eiropas Krūts veselības dienā – 15. oktobrī – onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks devās uz Rīgas centra parkiem, lai pie sieviešu skulptūrām pieliktu rozā lentītes.

Dzīvības koka valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe pastāstīja, ka rozā lentīte ir krūts vēža apzināšanās simbols, ko 1991. gadā radīja Evelīna H. Laudere, Krūts vēža izpētes fonda dibinātāja, un Aleksandra Penija, žurnāla Self redaktore. E. Laudere savulaik teikusi: «Lentīte nozīmē apzināšanos. Tā nozīmē atbalstu sievietei, lai palīdzētu izdzīvot un uzvarēt šo slimību.» Uz brīdi pie savas rozā lentītes simboliski tika strūklaka Nimfa Latvijas Nacionālās operas skvērā, skulptūra Mana zeme iepretī Latvijas Universitātes centrālajai ēkai, Miera deja, kas atrodas kanālmalā, kā arī vairākas citas skulptūras.

Arī valdības locekļi vakar Ministru kabineta komitejas sēdē no veselības ministres Ingrīdas Circenes rokām saņēma rozā lentītes ar aicinājumu tās piespraust un nēsāt visu šo mēnesi. Tāpat rozā lentīte ar aicinājumu to piespraust nonāca arī pie Latvijas prezidenta, Saeimas deputātiem, Rīgas domniekiem un citām amatpersonām.

Šomēnes notiek vairāki pasākumi krūts veselībai, bet visa pasākumu programma virzīta uz ziedojumu vākšanu onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas centra izveidei Dignājā, kas Latvijas iedzīvotājiem būtu ļoti nozīmīga iespēja pēc vēža pilnvērtīgi atgriezties dzīvē. Līdz šim vienīgais psihosociālās rehabilitācijas veids ir bijis vasaras nometnes, ko par saziedotajiem līdzekļiem organizējis Dzīvības koks. Latvijā ik gadu pieaug sieviešu skaits, kurām atklāj diagnozi krūts vēzis. 2011. gadā krūts vēzis diagnosticēts 1245 sievietēm. Onkologi uzskata, ka viens no iemesliem saslimšanas gadījumu skaita palielinājumam ir valsts apmaksātā agrīnā krūts vēža diagnosticēšanas programma, kurā piedalās arvien vairāk sieviešu. Neatkarīgā rakstīja, ka pērn šajās pārbaudēs uzreiz vēzis tika atklāts 118 sievietēm.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Dienvidu iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo, 1991. gadā dzimušo Olitu Šķēli, kura 14. oktobrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīves vietas Olainē, Stacijas ielā 36 un līdz šim brīdim sievietes atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais