Skābpiena produkti var pasargāt no saaukstēšanās

© AFP/Scanpix

Skābpiena produkti, kā kefīrs, paniņas vai biezpiens satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu un aukstajā laikā var pasargāt no saaukstēšanās, norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Raina Nikiforova.

Sākoties rudenīgam laikam, arvien biežāk cilvēkiem novērojami saaukstēšanās slimību simptomi - iesnas, klepus, rīkles iekaisums, skaidro Nikiforova.

SPKC speciālisti aicina atcerēties, ka saaukstēšanās ir lipīga un slims cilvēks var inficēt apkārtējos. Epidemioloģe atgādina, ka šajā laikā ikvienam nepieciešams stiprināt imunitāti un to iespējams izdarīt, Ievērojot vienkāršus ikdienas profilakses pasākumus.

Pirmkārt, epidemioloģe iesaka ģērbieties atbilstoši laika apstākļiem, pēc iespējas biežāk mazgāt rokas un ar netīrām rokām nepieskarties acīm, degunam un mutei. Tāpat svarīgi ir regulāri vēdināt telpas, neradot caurvēju.

Jācenšas pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas. Bez skābpiena produktiem ēdienkartē jāiekļauj arī pēc iespējas vairāk produktu, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību, piemēram, ķiploki, dzērvenes un brūklenes, citrusaugļi, medus vai ingvers.

Nikiforova uzsver, ka arī rudenī un ziemā jācenšas sevi uzturēt labā fiziskā formā, kā arī jāsabalansē darba un atpūtas laiks un jāizvairās no fiziskas un emocionālas pārslodzes.