Austrumu slimnīca aicina uz bezmaksas pārbaudēm

Oktobris tradicionāli pasaulē tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis, pievēršot sabiedrības uzmanību krūts vēža profilaksei un agrīnas diagnostikas nozīmei.

Rīgas Austrumu slimnīca šāgada 18. oktobrī aicina sievietes uz bezmaksas mamogrāfijas izmeklējumiem un konsultācijām pie krūts ķirurgiem.

Latvijas Onkoloģijas centrā 18. oktobrī no pulksten 9 līdz 15 ikviena sieviete vecumā no 50 līdz 69 gadiem, kas saņēmusi Nacionālā veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli uz krūts vēža profilaktisko pārbaudi, varēs bez maksas veikt mamogrāfijas izmeklējumu. Bezmaksas pārbaudes tiks veiktas arī tām sievietēm, kurām būs nosūtījums no ģimenes ārsta, onkologa vai ginekologa. Saņemot izmeklējuma rezultātus, pacientes uzreiz varēs vērsties pēc konsultācijas pie krūts ķirurgiem. Speciālisti būs pieejami no pulksten 10 līdz 16. Tiks nodrošināti arī papildu izmeklējumi diagnozes precizēšanai.

Rīgas Austrumu slimnīcas galvenais onkologs Jānis Eglītis atgādina, ka krūts vēža gadījumā būtiska ir agrīna diagnostika, ko var veikt ar mamogrāfiskajiem un ultraskaņas izmeklējumiem. Patlaban izvēlētā krūts vēža skrīninga sieviešu vecuma grupa (no 50 līdz 69 gadiem) nosedz pusi jeb nedaudz vairāk nekā 600 no visiem saslimšanas gadījumiem. Vēl vairāk nekā 390 saslimšanas gadījumu ir konstatēti sievietēm vecumā pēc 70 gadiem. Lai mamogrāfiskā skrīninga programma būtu sekmīga un tās realizācijas gaitā ārsti varētu diagnosticēt krūts vēzi agrīnās stadijās (0 un I stadijā), kad pacientes ir izārstējamas un ārstēšana nav saistīta ar krūts dziedzera noņemšanu, programmā jāpiedalās vismaz 70 procentiem no uzaicinātajām, norāda onkologs. Diemžēl realitāte Latvijā rāda, ka šajā programmā piedalās tikai 34 procenti no uzaicinātajām sievietēm. Krūts vēzi pilnībā novērst nevar, izņemot aptuveni 5 procentus gadījumu, kuros šī slimība ir ģenētiski nosacīta ar konkrētām izmaiņām gēnu līmenī. Šādām sievietēm, laikus identificējot gēnu mutācijas, var piedāvāt profilaktiskas operācijas, un viņas var nesaslimt nākotnē. Kā regulāras krūts veselības pārbaudes pārējām vecuma grupām (sievietēm līdz 40 gadiem) speciālisti iesaka mamogrāfisko izmeklējumu vietā labāk veikt krūts dziedzera ultraskaņas izmeklējumus.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais