Dignājā veido centru vēža pacientiem

Arhitektu biroja JR Elements projekts © Dzīvības koks

Sieviete, kas pārdzīvojusi krūts vēzi, ir kā kara veterāns, kuram ik pa laikam atmiņā uzplaiksna sajūtas, kādas bija karalaukā. Sieviete atceras pilnīgi visu, ko viņa juta, kad uzzināja par slimību, ejot uz operāciju vai saņemot ķīmijterapiju, norāda Latvijas Onkoloģijas centra Izglītības daļas vadītāja onkoloģe Dace Baltiņa.

Diemžēl pašlaik no valsts puses psihosociālā rehabilitācija, kas palīdzētu vēža pacientiem atgūties pēc slimības, tiek atbalstīta tikai morāli. Speciālisti strādā uz entuziasma pamata un tikai no nevalstisko organizāciju iespējām piesaistīt ziedotāju naudu atkarīgs, vai vēža pacientes saņems rehabilitāciju vai ne.

Vairākus gadus onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks runājusi par nepieciešamību izveidot vēža pacientu psihosociālās rehabilitācijas centru. Pašlaik šī ideja sāk īstenoties – krūts veselības mēnesī Dzīvības koks paziņojis par projekta uzsākšanu. Centru plānots izveidot Dignājas muižā, kas atrodas Jēkabpils novadā, Daugavas krastā. Lai izveidotu centru, nepieciešami vismaz 300 000 eiro, tāpēc biedrība piesaistīs ziedojumus, lai arī Latvijas pacientiem būtu pieejams psihosociālais atbalsts. Jēkabpils novada Dignājas pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Raubiška teica, ka novads gatavs atbalstīt arī ar darbiem, kopīgi piedaloties finansējuma piesaistē. Dzīvības koks ir pārliecināts, ka psihosociālā rehabilitācija ir tikpat nozīmīga ārstēšanas sastāvdaļa kā ķirurģiskās manipulācijas, tāpēc attīstītākajās Eiropas valstīs šādi centri jau izveidoti, un tie darbojas ar valsts atbalstu. Par šāda centra nepieciešamību Latvijā liecina arī pieaugošais pieteikumu skaits uz biedrības organizētajām rehabilitācijas nometnēm – četru gadu laikā tajās piedalījušies gandrīz 300 cilvēki, Neatkarīgajai stāsta Dzīvības koka pārstāve Gunita Berķe. Onkoloģe D. Baltiņa, kas strādājusi šajās nometnēs, zina teikt, ka vislabākās zāles ir informācija par to, kas ir noticis ar sievieti, kāpēc tieši ar viņu, kas vēl var notikt un ko darīt. «Katrs, kas izdzirdējis ārsta teikto «jums ir vēzis», zina, kā vienā mirklī pasaule sagriežas kājām gaisā. Tas, kas iepriekš bijis prognozējams, kļūst nedrošs un nesaprotams,» saka G. Berķe. Visā Eiropā vēža pacientiem ir pieejamas atbalsta programmas, rūpējoties par to, lai pacienti atgrieztos dzīvē.

Pagaidām tikai morālu atbalstu un normatīvo aktu sakārtošanu sola abas atbildīgās ministrijas – Veselības un Labklājības ministrija. Iespējams, varētu līdzēt ar Eiropas struktūrfondu naudas piesaisti. Par budžeta līdzekļu atvēlēšanu pacientu rehabilitācijai pagaidām skaidras atbildes nav.

***

ATBALSTI!

Psihosociālās rehabilitācijas centra izveidi Dignājā, ziedojot pacientu organizācijai Dzīvības koks ar norādi – rehabilitācijas centram

Reģ.nr. 40008087144

Swedbank

Kods HABALV22

Konta nr. LV33HABA0551011517688

SEB banka

Kods UNLALV2X

Konta nr. LV69UNLA0050016144

Ziedojumu tālrunis:

90006682

Informācija

www.dzivibaskoks.lv, www.spekaavots.lv

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais