Ar encefalītu incifēts 6,75 procenti pārbaudīto ērču

© f64

Šā gada ērču sezonā no Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) pārbaudītajām ērcēm 6,75% bija inficētas ar ērču encefalītu, liecina LIC apkopotā informācija.

LIC pārbaudīja 5907, no kurām 399 kukaiņi uzrādīja inficētību. Salīdzinoši pērnā gada sezonā ērču inficētības procents bija 4,3%.

Tāpat 2086 pacientiem LIC speciālisti palīdzēja atbrīvoties no ērcēm, kuras tiem bija piesūkušās, bet 950 no šiem cilvēkiem saņēma pretērču imūnglobulīna injekciju, jo nebija vakcinējušies pret ērču encefalītu.

Turklāt šā gada laikā LIC stacionārā ārstējušies 93 ērču encefalīta un 20 Laimas slimības pacienti.

Jau ziņots, ka ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām.

LIC pārstāve Liene Johansone aģentūru LETA informēja, ka vēl joprojām, ņemot vērā salīdzinoši siltos laika apstākļus, nedēļas laikā cilvēki atnes vienu līdz divas ērces pārbaudīšanai. Taču visdrīzāk šie dati būtiski neietekmēs apkopotos rādītājus.

Ja pacients inficējies ar ērču encefalītu, laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei ir vidēji 7-14 dienas. Retāk inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas.

Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc 3-5 dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas, un pat aptuveni nedēļu cilvēks var justies vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un kļūst izteiktākas. Ja viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, tad pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem.

Savukārt izplatītākais Laimas slimības simptoms ir ādas apsārtums, kas parādās ērces piesūkšanās vietā pēc vienas līdz četrām nedēļām. Apsārtums izplatās trīs līdz piecu centimetru diametrā un pēc kāda laika pazūd.

Retāk parādās simptomi, kas liecina, ka skarta nervu sistēma, locītavas un atsevišķos gadījumos arī sirds. Šie simptomi ir zīme, ka borēlijas izplatījušās tālāk par ērces koduma vietu. Ne vienmēr pirms šīm pazīmēm ir novērojams ādas apsārtums. Nervu sistēmas traucējumu simptomi var parādīties pāris nedēļas vai mēnesi pēc ērces piesūkšanās. Tie var izpausties kā nogurums, galvassāpes, nelabums, svara zudums, neliela temperatūra vai sāpes roku un kāju locītavās, pakausī vai mugurā. Pieaugušajiem iespējama daļēja sejas paralīze.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais