Pētījums: Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju vēlas atbrīvoties no liekā svara līdz pavasarim

© F64 Photo Agency

Latvijā katrs trešais jeb 34% Latvijas iedzīvotāju vēlas atbrīvoties no liekā svara jau līdz nākamajam pavasarim, liecina farmaceitiskās kompānijas "G.Miežis Ārsts" veiktais pētījums.

Lielākā daļa aptaujāto - 77% - norādījusi, ka par pamatu šādam mērķim lielākoties ir pašiniciatīva un vēlme izskatīties labāk.

Pētījums rāda, ka katrs trešais vēlas zaudēt svaru, jo tas ir kļuvis pat traucēkli ikdienā. Ievērojami biežāk šāda iemesla dēļ svaru vēlas zaudēt vīrieši - 41%. Savukārt vairākums aptaujāto sieviešu - 81% - vēlas zaudēt svaru, lai uzlabotu savu izskatu.

Diētas ārsts Andis Brēmanis uzsver, ka svara samazināšana ir jāizvērš par vairāku mēnešu un pēc tam arī par gadu plānu, jo pāris dienās vai nedēļās notievēt nav iespējams un arī ieteicams. Vienlaikus viņš aicina, domājot par svara samazināšanas veidiem, izvēlēties sev piemērotāko variantu un atcerēties, ka ir cilvēki, kuri veselības problēmu dēļ nevar nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, kas nozīmē, ka viņiem ir jāmeklē citi ceļi, kā risināt problēmu.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 13% respondentu ir mēģinājuši atbrīvoties no liekā svara, taču neveiksmīgi. Brēmanis stāsta, ka visbiežāk cilvēki izvēlas kampaņveida svara samazināšanas pasākumus, kā rezultātā netiek sasniegts vēlamais rezultāts, vai arī tas tiek iegūts tikai uz īslaicīgu periodu. Viņš iesaka nodarboties ar regulārām fiziskām aktivitātēm un apvienot to ar nepārspīlētu ilgtermiņa uztura korekciju.

"G.Miežis Ārsts" dati liecina, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju jeb 52% ir mēģinājuši atbrīvoties no liekā svara. To mēģinājušas darīt divas no trīs sievietēm jeb 64% un 37% no aptaujātajiem vīriešiem. Kopumā 37% respondentu, tostarp katrs otrais vīrietis, norādījuši, ka viņiem nav bijis nepieciešamības mēģināt zaudēt lieko svaru.

Pētījuma autori stāsta, ka, palielinoties vecumam, samazinās to respondentu skaits, kuriem nav nepieciešamības zaudēt svaru, tomēr ievērojami lielai daļai vecāka gadagājuma respondentu trūkst apņēmības mēģināt zaudēt svaru.

Pētījums veikts šī gada septembrī, aptaujājot 1002 respondentus Rīgā un citās Latvijas pilsētās, kā arī lauku teritorijās. SIA "G.Miežis Ārsts" ir farmaceitiska kompānija, kas Latvijas zāļu tirgū darbojas jau kopš 1993.gada.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.