Gripas vīrusam "tīk" bērni

Tieši skolās un bērnudārzos visstraujāk izplatās dažādas vīrusu infekcijas, šoruden – pandēmiskā gripa A H1N1, jo skolas vide, kur pulcējas un vairākas stundas vienā telpā kopā pavada daudz bērnu, ir ļoti patīkama vide vīrusiem.

Turklāt bērniem un gados jauniem cilvēkiem pret šo gripu nav imunitātes atšķirībā no gados vecākiem ļaudīm, kuri dzīves laikā ar kādu no gripas paveidiem noteikti ir saskārušies, Neatkarīgajai atzīst Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktors Jāzeps Keišs.

Visvairāk pandēmiskās gripas gadījumu reģistrēti Rīgā un Rīgas rajonā, un lielākā daļa no 165 reģistrētajiem pacientiem ir bērni un jaunieši. "Tie ir cilvēki vecumā līdz 30 gadiem," skaidro J. Keišs. "Jauniem cilvēkiem, īpaši bērniem, nav imunitātes pret gripas vīrusu. Viņi, iespējams, nekad nav potēti, nav slimojuši, un viņu organismā nav imūno atmiņas šūnu pret šo vīrusu."

Skolās un bērnudārzos infekciju izplatīšanās ātrumam un intensitātei ir vairāki iemesli. Te pulcējas daudz bērnu un jauniešu vienkopus, viņi kopā pavada ne tikai dažas minūtes, bet gan vairākas stundas. "Kāds nošķaudās, cits klepo, ne vienmēr atceroties, ka jāpieliek roka priekšā mutei, visi vīrusi no saslimušā bērna lido klases telpā un pārējie – parasti 20–30 bērni – tos ieelpo," vīrusu izplatību raksturo J. Keišs. Svarīgi, kā skolā ievēro personiskās higiēnas normas – ne tikai nomazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma, bet mazgā tās ar ziepēm arī pēc nošķaudīšanās, klepošanas. Gripas vīruss saglabājas ne tikai uz galdiem, bet arī, piemēram, uz rakstāmpiederumiem, arī datora tastatūras.

Tomēr skolās un bērnudārzos pašlaik bērni slimo ne tikai ar pandēmisko gripu – rudens un ziema ir labvēlīgs laiks dažādu akūtu augšējo elpceļu vīrusu infekciju izplatībai – adenovīrusu, paragripas, rinovīrusu. Salīdzinājumam – pagājušajā gripas sezonā 2008. gada beigās–šāgada sākumā ar gripu saslima ap 14 000 cilvēku, bet ar akūtām augšējo elpceļu saslimšanām vismaz 666 000, kā arī 11 195 pacienti ar pneimoniju. "Ja skolās vai klasēs uz laiku pārtrauc mācības, to nevar novelt tikai uz pandēmisko gripu, jo bērni pašlaik slimo ar dažādām vīrusu infekcijām, tomēr, pēc mūsu slimnīcas datiem, pašlaik galvenais vīruss, kas cirkulē apkārt, ir jaunā gripa," saka J. Keišs.

Lēmums par skolu slēgšanu jāpieņem katrā gadījumā individuāli, konsultējoties ar epidemiologu. Skolu slēgšana var mazināt gripas vīrusa izplatību bērnu vidū un kavēt gripas uzliesmojuma strauju attīstību, bet var pagarināt gripas izplatības ilgumu. "Jā, infekcija uz skolas slēgšanas laiku tiek ierobežota, taču tad, kad bērni atgriežas skolā, ir daudzi, kuri nav izslimojuši gripu,

un viņi var saslimt, jo vīruss jau nepazūd. Līdz ar to gripas izplatības laiks tiek paildzināts," norāda J. Keišs.

Latvijā

Polijā nevalstiskā organizācija iesūdzējusi tiesā prezidentu Andžeju Dudu saistībā ar izteikumiem par pretrunīgus vērtējumus izsaukušo filmu "Zaļā robeža", kurā apskatīta situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas, kur Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izvērsis hibrīdkara operāciju, cenšoties Eiropas Savienībā (ES) iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.