Liepājas centrā neļaus būvēt "McDonald's" ēstuvi

Ceturtdien Liepājas domes ārkārtas sēdē deputāti nolēma izmantot pirmpirkuma tiesības un iegādāties pašvaldības īpašumā zemes gabalu Lielajā ielā 16, uz kuru pretendēja arī kompānija "McDonald's", kas vēlējās to pirkt no pašreizējā īpašnieka un uzbūvēt tajā ātrās ēdināšanas restorānu.

Liepājas galvenā arhitekte Iveta Ansone deputātus pirms lēmuma pieņemšanas informēja, ka, zemes gabalam nonākot pašvaldības īpašumā, tai būs iespēja sakārtot pašlaik nekopto skvēru pie tramvaja pieturas pretī "Kurzemei", apzaļumot to, ierīkot bērnu rotaļu laukumu. Viņa norādīja, ka kompānijas "McDonald's" iecere uzbūvēt ātrās ēdināšanas iestādi, paredzot apkalpot arī klientus, kas piebrauc ar automašīnām, neatbilst pilsētas vēsturiskajam veidolam, kā arī radītu lielas satiksmes problēmas, raksta laikraksts "Kurzemes vārds".

Tam lielākoties piekrita arī deputāti, kaut gan izskanēja viedokļi, ka lēmumu nav viegli pieņemt. Pirmkārt, zemes gabala iegāde prasīs no pilsētas budžeta 300 000 latu. Otrkārt, kompānija "McDonald's" bija paredzējusi investēt lielus līdzekļus un radīt jaunas darba vietas. Tomēr pārsvaru guva viedoklis, ka apjomīgai hamburgeru ēstuvei šī nav īstā vieta, tāpēc kompānija varētu izvēlēties citu variantu, kur būvēt. Domnieki uzskatīja, ka tas būs ilgtermiņa ieguldījums pilsētas centra attīstībai, un ar 12 balsīm par, vienu – pret tika pieņemts lēmums zemes gabalu iegādāties.

Latvijā

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais