Latvijā zēnu apgraizīšana protestus neizraisa

Bērna tiesības pret reliģiskajām tradīcijām – tā īsumā var raksturot ebreju un musulmaņu kopienu protestu pret Vācijas tiesas spriedumu kāda maza zēna apgraizīšanas lietā.

Tūkstošiem cilvēku arī šajās dienās Berlīnē sarīkoja kopīgu akciju, lai protestētu pret Ķelnes apgabala tiesas spriedumu, ar kuru atzīts, ka apgraizīšanas rezultātā zēniem tiek nodarīti krimināli sodāmi miesas bojājumi.

Latvijā valsts šādu reliģisko tradīciju un ceremoniju norisē neiejaucas. Apgraizīšanu reliģisku apsvērumu dēļ veic slimnīcā Bikur Holim, Neatkarīgajai sacīja reģistratūrā. To pašu laikrakstam apgalvoja arī Latvijas musulmaņu kopienas vadītājs Zufars Zainuļins: «Mums ir ārsti, kas to dara slimnīcā Bikur Holim.» Arī ebreji apgraizīšanu veicot slimnīcā, bet Latvijā neesot īpaši apmācīta cilvēka ar atbilstošu medicīnisku kvalifikāciju. Tāds ierodas speciāli uz šo procedūru, lai to veiktu, ievērojot rituālus, nevis izpildītu tikai medicīnisku manipulāciju.

Eiropā zēnu apgraizīšana nav izplatīta, bet, piemēram, ASV apmēram 75 procentiem vīriešu ir veikta šī procedūra, ko medicīnas valodā dēvē par cirkumcīziju. Vācijas medicīnas asociācija ierosināja vairs nepieļaut šo procedūru, bet Vācijas valdība ir solījusi, ka tomēr pieņems apgraizīšanas legalizācijas likumu. Savukārt augustā ASV Pediatrijas akadēmijas publikācijā teikts, ka apgraizīšana jaundzimušo zēnu veselībai ir lielāks ieguvums nekā riski pēc šīs operācijas. Tomēr arī Amerikas pediatri brīdina, ka procedūra nav ieteicama visiem jaundzimušajiem un ka lēmums vecākiem jāpieņem pēc konsultācijām ar ārstiem.

Urologs Pēteris Vaganovs norāda: «Musulmaņi un ebreji nav citādi uzbūvēti, lai viņiem vajadzētu apgraizīšanu. Viņi ir tieši tādi paši kā citas rases vīrieši. Tāpēc no medicīniskā viedokļa apgraizīšana nav vajadzīga. Tam pamats ir reliģiskas tradīcijas.»

Senāk, kad siltajās zemēs nebija iespēju ievērot ikdienas higiēnu, apgraizīšana bija lietderīga, taču ne mūsdienu Eiropā un pasaulē, kur cilvēki tomēr ievēro higiēnu. P. Vaganovs atgādina, ka ekstremālos gadījumos higiēnisku apsvērumu dēļ apgraizīšana notiek arī tagad. «Ir pierādīts, ka drastiski apgraizītiem vīriešiem mazāk līp seksuāli transmisīvās slimības, piemēram, HIV. Āfrikā, kur ir higiēnas problēmas un elementāru dzimumdzīves normu neievērošana, šāda programma tiek īstenota.»

Dakteris saka – Latvijā medicīnas iestādēs apgraizīšanu veic pieaugušajiem medicīnisku iemeslu dēļ, tāpēc Latvijas Urologu asociācijā nav notikušas diskusijas par bērna cilvēktiesību ievērošanu. Savukārt Vācijas tiesas atzinumu, ka apgraizīšana ir «smaga un neatgriezeniska iejaukšanās cilvēka ķermeņa veselumā» un ka zēna tiesības uz sava ķermeņa veselumu ir pārākas par viņa vecāku tiesībām piekopt reliģiju, vietējās ebreju un musulmaņu kopienas vērtējušas kā valsts vēršanos pret viņu reliģiju.

Z. Zainuļins Vācijā notikušo tiesu dēvē par nonsensu un ir pārliecināts, ka reliģiskās ceremonijas ir jāsaglabā. Viņš slavē Latviju, jo tagad ar likumu ir atļauts musulmaņus apbedīt saskaņā ar viņu tradīcijām. Arī ebreju nostāja ir līdzīga – neļaujot ievērot tradīcijas, ebrejiem tiek aizliegts būt piederīgiem savai reliģijai, jo reliģiskās konfesijas balstās uz tradīcijām.

Neatkarīgā uzklausīja kādu ebreju reliģiskajai kopienai piederīgo, kas teica: «Tas būtu līdzvērtīgi tiesas spriedumam, ka kristieši nedrīkst valkāt krustiņu, mājās turēt ikonas vai ievērot gavēni. Tas nozīmētu reliģiskās kopienas nepastāvēšanu. Tad arī svaigēdājiem var pārmest, ka viņi bērnus nebaro ar konkrētiem produktiem, un to nodēvēt par bērnu mocīšanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.